KOSGEB DESTEKLERİNDEN TÜM KOBİLER FAYDALANABİLECEK

2485

Sadece imalatçıları destekleyen KOSGEB desteklerinden tüm KOBİ ler faydalanabilecek.

Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi işletmelerinin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla 3624sayılı kanunla kurulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB 1990 yılında kurulmuştu.  Kuruluş kanunu ve tanımı gereği bu güne kadar 1 ila 150 arasında işçi çalıştıran ve sadece imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren İşletmelere destek veren kurum kuruluş kanunda yapılan değişiklikle tanımında yer alan ‘’Sanayi’’ ibaresi ‘’İşletmeleri’’ şeklinde değiştirilerek tüm KOBİ niteliğindeki işletmelere destek verebilecek hale getiriliyor. Hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM Genel Kuruluna sunulacak olan ”Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile bu konuda kapsamlı düzenlemelere gidilmekte. Tasarının genel gerekçe bölümünde şu ifadelere yer verilmekte: TASARI  AVRUPA BİRLİĞİ MÜKTESEBATINA UYUM SÜRECİNDE ÜLKEMİZİN TAAHHÜTLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANAN KOBİ TANIMI VE KOBİ DESTEKLERİNE UYUMU AMAÇLAMAKTADIR.

Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde ülkemizin taahhütleri doğrultusunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 3143 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesine dayanılarak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik hazırlanmış ve Bakanlar Kurulunun 2005/9617 sayılı Kararı ile kabul edilerek 18/5/2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelikte KOBİ’lerin sınıflandırılmasında Avrupa Birliğinde olduğu gibi çalışan sayısı, bilânço ve ciro büyüklükleri esas alınmıştır. Aynı Yönetmelik, KOBİ’lere destek sağlayan kuruluşların, Yönetmelikteki sınırları aşmamak kaydıyla kendi sektör ve büyüklük önceliklerini belirleyebilmelerine izin vermektedir. KOSGEB, kendi destek mevzuatını söz konusu Yönetmelik ile KOBİ’lerin sınıflandırılması bakımından uyumlu hale getirmiş ancak 3624 sayılı Kanunda hedef kitlesinin “sanayi sektörü KOBİ’leri” olarak belirlenmiş olmasından dolayı, faaliyetlerini bu sektördeki KOBİ’lere yönelik olarak gerçekleştirmeyi sürdürmüştür.
 
Diğer taraftan, ülkemizde sanayi sektörü dışındaki sektörlerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyeli artmaktadır. Gerek bu artış, gerekse sanayi dışındaki sektör firmalarından ve bunların temsilcisi kuruluşlardan gelen talepler, KOSGEB’in hedef kitlesini sanayi kesiminden tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletmesi gerekliliğini gündeme getirmiştir. Ülkemiz sanayisine yönelik genel ve sektörel strateji geliştirme çalışmalarında da ortaya çıkan gerçek, sanayi kesiminin geliştirilmesinde başarılı olabilmek için bu kesimle yatay ilişkide olan diğer sektörlerin de geliştirilmesi gerektiğidir. 2003 yılında yayımlanan AB Katılım Ortaklığı Belgesinde KOBİ’lerle ilgili olarak yer alan Avrupa Küçük İşletmeler Şartı ve İşletme ve Girişimcilik İçin Çok Yıllı Programla uyumlu bir ulusal KOBİ stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanması hükmü kapsamında hazırlanan “KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı”, ülkemizin KOBİ’lere ilişkin ulusal düzeydeki en önemli politika dokümanıdır.  Plan, Yüksek Planlama Kurulunun 10/11/2003 tarihli ve 2003/57 sayılı Kararı ile onaylanmış, daha sonra 4/5/2007 tarihli ve 2007/25 sayılı Kararı ile revize edilmiştir. Planın “İş Ortamının İyileştirilmesi” stratejisi alanındaki 4.8 sayılı eylem, KOSGEB’in tüm sektörlerdeki KOBİ’lere destek sağlamasıyla ilgili çalışmalara ilişkindir.

TASARI İLE KOSGEB’İN İMALAT SANAYİ DIŞINDAKİ SEKTÖRLERE DESTEK VEREBİLMESİNE YÖNELİK KANUNİ DÜZENLEME YAPILMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.

11/12/2001 tarihli Bakanlar Kurulu Prensip Kararı ile kabul edilen “Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı” çerçevesinde oluşturulan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu çalışmaları kapsamında KOBİ Teknik Komitesince hazırlanan Eylem Planının (1) sayılı plan maddesinde ise; KOSGEB’in imalat sanayi dışındaki sektörlere destek verebilmesine yönelik kanuni düzenleme yapılması öngörülmektedir. Gerek KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı, gerekse Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu KOBİ Teknik Komitesi Eylem Planında KOSGEB’in hedef kitlesinin genişletilmesine ilişkin olarak yer alan eylemlere paralel olarak Kalkınma Planı, Hükümet Programı ve diğer plan ve politika dokümanlarında KOBİ’lere ilişkin muhtelif eylemlerin sorumluluğu, imalat sanayi ayrımı yapılmaksızın KOSGEB’e verilmiştir.   Tasarı, KOSGEB’in tüm sektörlerdeki KOBİ’leri hedef kitlesine alarak ulusal plan ve politika dokümanlarıyla verilen görevleri yerine getirebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.  Tasarı ile yapılması öngörülen temel değişiklik hedef kitle değişikliği olmakla birlikte, genişleyen hedef kitleye en etkin şekilde hizmet vermek için yapılması gereken bazı düzenlemeler ile 3624 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten bugüne kadar geçen süre içindeki gelişmelerin gerektirdiği bazı düzenlemeler de hazırlanan Tasarıya dâhil edilmiştir. Odamız bünyesinde de Alanya Sinerji Odağı adı altında bir temsilcisi bulunan KOSGEB hizmet ve desteklerinden böylelikle daha geniş kitleler faydalanabilecek. Önceki dönemlerde bölgemizin yapısı gereği ağırlığı hizmet sektörü olması ve imalat sektörünün azınlıkta olması nedeni ile sınırlı sayıda firmanın yararlanabildiği KOSGEB desteklerinden tasarının yasalaşması ile tüm KOBİ niteliğindeki işletmelerinde faydalanabilecek olması büyük önem taşımaktadır.