ARITMA TESİSLERİNE ENERJİ TEŞVİĞİ

Arıtma Tesislerinde Enerji Teşviği Uygulaması Duyurusu

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’ nden odamıza ulaşan 21.10.2010 tarih ve 433 / 26382 sayılı yazısında atıksu arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi giderlerinin bir kısmının geri ödenmesine dair hazırlanan “Çevre Kanununun 29. maddesi Uyarınca Atık su Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” ‘in 01.1.2010 tarih ve 27716 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmiştir. Yazıda devamla, Çevre ve Orman Bakanlığının İlgili yazısında da ifade edildiği üzere, atık suların arıtılması amacıyla atık su arıtma tesislerinde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi gideri, Çevre Kanununun 29. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek oranda, Bakanlık Bütçesine bu amaç için ayrıca konulacak ödenekten ilgili altyapı tesisi yönetimlerine geri ödeneceği ifade edilmiştir. Söz konusu yönetmelikten; doğrudan alıcı ortama deşarj eden, deşarj izni veya çevre izni olan arıtma tesisine ait ayrı mühürlü bir elektrik sayacı sözleşmesi bulunan tüm kurum, kuruluş ve işletmelerin faydalanabileceği belirtilmiştir. 2010 yılı enerji gideri geri ödemesine ilişkin teşvik tedbirlerinden faydalanmak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin mağdur olmamaları için ivedilikle Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan “Geri Ödeme Belgesi” almaları gerektiği; söz konusu belgeyi almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmeler ile ilgili Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan bilgi, belge ve dokümanları tamamladıktan sonra İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gereği belirtilmiştir.  Bakanlığın İl Müdürlükleri tarafından oluşturulacak komisyon ile başvuruda bulunan işletmeler yerinde incelenerek dosyalarında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğunun tespit edilmesi ve hazırlanarak imza altına alınan tutanağın ilgili başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.