Photo Gallery

ALTSO NUN ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

3441

RUSLARIN OTURMA İZNİ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTU AKPM Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, tarafından geçtiğimiz ay ilçemize gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na rapıor halinde sunulan “Rus uyrukluların oturma izni ile ilgili sorunun” çözüldüğünü müjdeledi.

Çavuşoğlu müjdeli haberi, sorunu gündeme getiren Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda kamuoyu ile paylaştı.

Çavuşoğlu bundan sonra dış temsilciliklerimizden alınan vize, bandrol vizesi veya vize muafiyeti anlaşmasından istifade ederek gelen Rus vatandaşlarına ikamet izinlerinin verilmesine ilişkin genel hükümler çerçevesinde bu sürelerin sonunda 6 aya kadar turistik amaçlı il ikamet tezkerelerini düzenlemede valilikler ve kaymakamlıkların yetkili kılındığını müjdeledi. Çavuşoğlu konuyu gündeme getiren ALTSO Yönetimine de teşekkür ederken, işbirliği ve birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.
SORUN NEYDİ?
Bilindiği üzere Rusya ile vizelerin kalkmasının ardından bu sefer de özellikle yabancıya mülk satışının yoğun olduğu Alanya gibi merkezlerde bu ülke vatandaşlarının oturma izinlerinin alınması sorun yaratmaya başlamıştı. Yeni uygulamayla Rus uyruklular 90 gün içinde toplam 30 günden fazla oturma izni almak için tekrar ülkelerinde dönmek zorunda bırakılıyor. Ülke ekonomisi de bu durum nedeniyle milyarlarca dolar zarara uğruyordu. Vize muafiyeti uygulamasından önce oturma izninin daha uzun süreli alınması ve ardından muafiyet uygulamasaına geçilmesiyle beraber 90 gün içinde toplam en fazla 30 gün oturma izni verilmesi nedeniyle yaşanan sıkıntıların çözümü için bir süredir temaslarda bulunan ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, konuyu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Antalya Milletvekili AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletmişti.
NASIL ÇÖZÜLDÜ?
Konuya ilişkin bugün beraberinde Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipaioğlu ile ALTSO’yu ziyaret ederek sektör temsilcilerine müjdeyi veren Çavuşoğlu, dış temsilciliklerimizden alınan vize, bandrol vizesi veya vize muafiyeti anlaşmasından istifade ederek gelen Rus vatandaşlarıa ikamet izinlerinin verilmesine ilişkin genel hükümler çerçevesinde bu sürelerin sonunda 6 aya kadar turistik amaçlı il ikamet tezkerelerinin valiliklerce tanzim edileceğini söyledi. Çavuşoğlu, bu uygulamadan vize veya vize muafiyetinden faydalanarak ülkemize giriş yapan yabancılardan daha sonra vize veya muafiyet süresinin ya da önceden verilmiş ikamet izninin süresini geçirenlerin de yararlanacağını belirtti. Çavuşoğlu buna ilave olarak Türkiye’nin yabancı ülke vatandaşlarına uyguladığı Vize Rejim talimatı’nın 43.sayı Anahtarında; “Her 6 Ay İçin Türkiye’ye Giriş Tarihinden İtibaren Geçerli Olacak Şekilde 90 Gün İkametli Seyahatlerinde Vize Muhaftır” ya da 46. Sayı Anahtarındaki vize uygulanan ülkeler için “180 Gün İçerisinde Toplam Kalış Süresi 90 Günü Geçemez” olarak belirtilen ülke vatandaşlarının da uygulamadan yararlanacağını belirtti. Çavuşoğlu ayrıca merkezi hükümetin yetkilerini il ve ilçelere yayma gayreti içinde olduklarını da dile getirerek, “Sorunların daha kısa yoldan çözümü amacıyla il valilikler ve kaymakamlıklara görevler veriyoruz. Hedefimiz vatandaşın sorununu yerinde çözmektir” dedi. Gelişmeleri büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten ALTSO Başkan yardımcısı Mevlüt Dalabasmaz, sorunu gündeme getirdikten sonra çok kısa sürede yaşanan bu gelişmenin sektörüde büyük bir rahatlama yaratacağını, ekonomik canlılığa büyük katkısı olacağına işaret ederek, başta sorunun çözümüne katkı yapan AKPM Başkanı mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere ilgili bakanlara teşekkürü borç bildiklerini söyledi. Konunun sadece ülkemizde çıkarılacak kanunlarla çözülmediğini bu konuda Rusya ile de başarılı bir müzakere süreci geçirdiklerini sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, bir ikinci müjde olarak da Oba Beldesi’nde yapımı planlanan Alanya Bölge Hastanesi inşaatnın TOKİ tarafından ihalesinin yapıldığını ve bu hizmetin de en kısa sürede hayata geçirilmesi için girişimlerinin sürdüğünü açıkladı. ALTSO Başkan Yardımcısı Mevlüt Dalabasmaz’da bölge hastanesi ile ilgili gelişmelerin çok sevindirici olduğunu ifade ederek bu hizmeti ilçemize kazandıran AKPM Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan konuya ilişkin raporu geçtiğimiz ay Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na iletmişti.  




Photo Gallery

ALTSO NUN ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ