BANKA MÜDÜRLERİ İLE ZİRVE TOPLANTISI

TAÇ; BANKALAR ZORLUKLARA TİCARET ERBABI İLE BİRLİKTE GÖĞÜS GERMELİ Odamız Yönetimi, Banka Müdürleriyle Ekonomik Durum  değerlendirmesi yaptı. Oda Başkanımız Kerim Taç, sicili temiz olan ama kısa süreli sıkıntı içinde bulunan ticaret erbabının borçlarının bankalar tarafından yeniden yapılandırmasının önemine dikkat çekti.

Odamız Yönetimi ve İlçemizde Şubesi bulunan bankaların müdürleri, dünya ve ülkemizi etkisi altına alan ekonomik krizin ardından ilçemiz ölçeğinde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir araya geldiler. Görüşmede bankalar ile banka müşterileri arasındaki ilişki ve müşterek çıkarlar konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Oda Başkanımız Kerim Taç , yaptığı açıklamada bankaların özellikle aldığı kredinin büyük bölümünü ödeyen ve ödeme gayreti içinde bulunan ticaret erbabını kollaması gerektiğinin altını çizdi. Banka müdürleri bu öneriye sıcak baktıklarını ve bu tür müşterilerin kredi taksitinin ödeme günü gelmeden kendilerine başvurması halinde  gerekeni yapacaklarını açıkladılar.
Taç, kamuoyunda bankaların gününde ödenen ve vadesi gelmeyen kredileri geri çağırdığı ve bazı önemli kredi kalemlerinin durdurulması gibi endişelerin bulunduğunu belirterek şube müdürlerinden bilgi istedi ŞUBE MÜDÜRLERİ: KREDİ KULLANIMINDA BİR SIKINTI YOK, SADECE TEMKİNLİYİZ
Odamız Başkanı Kerim Taç tarafından kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla sorulan bu soruya banka müdürleri, krizin etkileri nedeniyle zamanında ödenen ve günü gelmemiş kredilerin geri çağrılması veya kredilerde bir kısıtlamaya gidilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “ Biz bankacılar olarak sadece temkinli hareket etmemiz gereken bir dönemden geçtiğimizi düşünüyoruz. Bankaların bu dönemde sadece ödemeleri kabul ettiği ve kredi vermediği türünden söylemler gerçek dışıdır. Bizler elimizdeki ürün olan parayı satmak zorundayız. Satmazsak kaybederiz. Bu manada son yıllarda hızlı büyüyen ve en çok kar eden kurumların başında gelen bankalar da ellerindeki parayı bir şekilde satmak zorundadır. Biz de yeterli teminat gördüğümüz müşterilerimize notuna göre kredi vermeye devam ediyoruz” diye konuştular.
Ekonomide her şeyin beklentiler üzerine kurulu olduğuna da dikkat çeken banka müdürleri bankaların şu anda gelecek birkaç aya ilişkin kararlar vermekte zorlandığını ama başbakan tarafından açıklanacak bir paketin rahatlamaya neden olabileceğini açıkladılar. Banka müdürleri ayrıca kredi kullanımı konusunda tüketicinin bilgilendirilmesi gerektiğini söylediler. Banka müdürleri, 1 * Hatır çeki,
2 *  Özellikle memurlar tarafından ticaret erbabı için kullandırılan hatır kredisi,
3 *  Mülkü olanın başkasına verdiği hatır ipoteği,  4 * Kredinin başka amaçlar için kullanılması” gibi hususlar hem kredi sahibini ve hem de kefillerini zor durumda bırakarak sicillerinin bozulmasına neden olduğunu açıkladılar. Başkan Kerim Taç ayrıca,  sıkıntıya bankaların da ticaret erbabı kadar göğüs germesini beklediğini ifade ederken, banka müdürleri de kiralık veya tapusu olan çiftçilere tarım kredisi vermeye devam ettiklerini ve ayrıca da bayram için uygun faizde “Bayram Kredisi” paketlerinin bulunduğunu hatırlattılar. Toplantının bir değerlendirmesini yapan Taç, aynı zamanda bizim üyemiz olan bankalar ile yine üyemiz olan firmaların ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulunduk. Görüşmelerimiz çok olumlu bir havada geçti. Bankalar bizlere kredi durdurulması veya zamanında ödenen veya vadesi gelmeyen kredilerin geri çağrılmadığını açık biçimde ifade ettiler. Biz de taksitli kredisinin büyük bölümünü ödeyen ama geçici bir mali sıkıntı içinde bulunan üyelerin geri kalan borçlarının yeniden düzenlenmesi konusunda bankalarla görüş birliğine vardık. Ancak üyelerimizi kredi alırken çok dikkatli davranmaya ve bankalar tarafından çok cazip olarak sunulan faiz oranlarının hedeflerine uyup uymadığını iyi analiz etmelerini istiyoruz. Toplantıda edindiğimiz bir diğer önemli izlenim son dönemlerde hatır çeki nedeniyle çok sayıda banka müşterisinin mağdur olduğu yönündedir. Bu husularda tüm üyelerimizin biraz daha dikkatli olmaları kendi çıkarlarına olacaktır” dedi.