KOBİ’LERE İSTİHDAM KREDİSİ

2985

VAKIFBANK, İMALATÇI KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERE (KOBİ) ELEMAN TEMİNİ VE KAYITLI İŞGÜCÜ İSTİHDAMININ TEŞVİKİ AMACIYLA SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİYOR.

Vakıfbank, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu arasında ”Kayıtlı Eleman İstihdamı Teşvik Projesi” çerçevesinde nitelikli eleman istihdamına yönelik, KOBİ Destekleme Kredi protokolü imzalandı. İmalatçı KOBİ’lerin uluslararası düzeyde rekabet etmeleri, ihracata yönelmeleri, kalite ve üretim artışlarını sağlamayı amaçlayan KOSGEB istihdamı destekleme kredisinden, KOSGEB kayıtlarında yer alan veya KOSGEB tarafından uygun görülen, işyerinde 1-150 işçi istihdam eden imalatçı KOBİ’ler, yeni istihdam edecekleri elemanlar için yararlanabilecek. Krediyi kullanacak firmanın yeni istihdam edeceği elemanın görev ve unvanına göre üst limitler, KOSGEB tarafından ilgili teşvik kanuna göre belirlenirken, protokole göre, bir KOBİ’ye azami toplam 100 bin YTL, 12 ay vadeli ve 3 ayda bir olmak üzere 4 eşit taksit ödemeli olarak kullandırılacak. Faiz maliyeti, KOSGEB tarafından bankada tutulan fondan sağlanırken, bu nedenle firmalar sıfır faizli olarak kredi kullanacak. Müşteri sadece kredi tutarının yüzde 2’si oranında banka komisyonu ödeyecek. Söz konusu kredi ile ilgili ayrıntılı bilgi ektedir. Saygılarımla,
H. Servet ÜNLÜ
Genel Sekreter Uygulma İle ilgili Detaylı Bilgi:
www.vakifbank.com.tr
www.kosgeb.gov.tr
www.altso.org.tr
KOSGEB DESTEKLİ KOBİ KREDİSİ
İmalatçı Kobi’lere Sıfır Faizli İstihdam Kredisi Vakıfbank ile KOSGEB Başkanlığı (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) arasında imzalanan protokol ile imalatçı KOBİ’lere eleman temini ve kayıtlı işgücü istihdamının teşviki amacıyla “KOSGEB İSTİHDAMI DESTEKLEME KREDİSİ” kullandırılmaktadır. Bu suretle imalatçı KOBİ’lerin uluslararası düzeyde rekabet etmeleri, ihracata yönelmeleri, kalite ve üretim artışlarını sağlamak amaçlanmaktadır. • Krediden Kimler Yararlanabilmektedir?
KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) kayıtlarında yer alan veya KOSGEB tarafından uygun görülen, işyerinde 1-150 işçi istihdam eden imalatçı KOBİ’ler, yeni istihdam edecekleri elemanlar için bu krediden yararlanabileceklerdir. • Kredi Hangi Amaçla Kullanılabilmektedir?
KOBİ’ler İŞKUR kanalıyla işe alacakları ve SSK bildirgelerini verecekleri yeni elemanlar için, sıfır faizli işletme kredisi şeklinde bu krediyi alabileceklerdir. KOBİ’ler bu işletme kredisini her türlü finansal ihtiyaçlarında kullanabileceklerdir. Kredinin kullandırılmasındaki amaç; KOBİ’lerin kayıtlı işgücü istihdamının teşviki, üretimlerinin arttırılması, üretim kalitelerinde belli bir düzeye ulaşmaları, bu sayede ihracata yönelmeleri, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanmasıdır. • Kredinin Limiti Ne Kadardır?
Krediyi kullanacak firmanın yeni istihdam edeceği elemanın görev ve unvanına göre üst limitler KOSGEB tarafından ilgili teşvik kanununa göre belirlenmiş olup, protokole göre bir KOBİ’ye azami toplam 100.000,-YTL’ye kadar tabloda belirtilen limitler çerçevesinde ve KOSGEB Stratejik Yol Haritasını(SYH) doldurma durumuna göre kredi kullandırılabilecektir.
İstihdam edilecek elemanlar için kullandırılacak kredi miktarları; 1 eleman için 2 eleman için
İşletme Genel Müdürü 80.000.- YTL –
Birim Yöneticisi 55.000.- YTL 90.000.- YTL
Mühendis 55.000.- YTL 90.000.- YTL
Dış Ticaret Uzmanı 40.000.- YTL 70.000.- YTL
Teknisyen 40.000.- YTL 70.000.- YTL
İşçi Her bir işçi başına 15.000 YTL (Azami 100.000 YTL)
KOSGEB SYH(Stratejik Yol Haritası)’nı dolduran KOBİ’lerin istihdam edecekleri elemanlar için kullandırılacak kredi miktarları; 1 eleman için 2 eleman için
İşletme Genel Müdürü 100.000.- YTL –
Birim Yöneticisi 70.000.- YTL 100.000.- YTL
Mühendis 70.000.- YTL 100.000.- YTL
Dış Ticaret Uzmanı 50.000.- YTL 100.000.- YTL
Teknisyen 50.000.- YTL 100.000.- YTL
İşçi Her bir işçi başına 20.000 YTL (Azami 100.000 YTL) İşletme Genel Müdürü : İşletme Genel Müdürü istihdamı, yalnızca çalışan sayısı 50 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için geçerlidir. En az 3 yıl iş tecrübesi bulunan ve Üniversite mezunu, (KOBİ/Fabrika tepe yöneticisi) olması gerekir. Birim Yöneticisi : Birim Yöneticisi istihdamı, yalnızca çalışan sayısı 30 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için geçerlidir. İşletmedeki birimlerde yönetici olarak çalışacak en az 3 yıl iş tecrübesi olması ve Üniversite mezunu olması gerekir. Mühendis: Konusunda eğitim almış 4 yıllık Üniversite mezunu,
Teknisyen: En az Lise/meslek Lisesi/Meslek Y.O. Mezunu,
Dış Ticaret Uzmanı :Dış Ticaret Uzmanı istihdamı, yalnızca ihracat yapan işyerleri için geçerlidir. Alınacak elemanın Dış Ticaret
Konusunda uzman olması gerekir. İşçi: Çıraklık Okulu Mezunları ve/veya diğer vasıflı – vasıfsız elemanlar. • Kredinin Vadesi ve Ödeme Şekli Nasıl Olacaktır?
Kredi 12 ay vadeli ve 3 ayda bir olmak üzere 4 eşit taksit ödemeli olarak kullandırılacaktır. • Kredinin Faiz Oranı Ne Kadardır?
KOSGEB’ce faiz maliyeti bankada tutulan fondan sağlanacak olup, bu nedenle firmalar sıfır faizli olarak kredi kullanacaklardır. Müşteri sadece kredi tutarının %2 oranında banka komisyonu ödeyecektir. • Krediye Teminat Olarak Neler Alınmaktadır?
Aşağıdaki teminatlardan Bankaca sadece gerekli görülenler alınır:
Firmanın durumuna göre; Menkul rehni (DTH, YTL Mevduat hesabı rehni, hazine bonosu rehni vb.), Gayrimenkul İpoteği (Kredinin % 30 fazlası tutarında), Kefalet…vb • Kredi İçin Hangi Belgeler İstenmektedir?
Firmaların;
-Yeni istihdam edilecek eleman/ların İŞKUR kayıt belgesini,
-İşletmede çalışan eleman/ların son 6 aylık SSK bildirgelerini,
-Yeni alınacak eleman/ların SSK işe giriş bildirgelerini,
-Yeni istihdam edilen elemanın kredi süresince çalıştığını gösteren SSK bildirgelerini,
– Kredi tespiti ve teminatlar için istenecek diğer belgeler,,
vermeleri gerekmektedir. • Müşteriden Alınacak Masraflar nelerdir?
Kredinin tespit edilmesi ve kullandırılması aşamasında, bankamız mevzuatı doğrultusunda;
Gayrimenkul ekspertiz ücreti olarak 300 YTL,
Haberleşme + istihbarat + dosya masrafları toplamı olarak 100 YTL.,
Teminata ilişkin sigorta masrafları,
krediyi kullanan firmadan tahsil edilecek olup, bunlar dışında başka bir masraf ve komisyon alınmayacaktır.