KREDİ BORÇLUSU FİRMALARA SAĞLANAN KOLAYLIKLAR

2764

Kriz ortamında kredi borçlusu firmalara kolaylık sağlamak amacı ile yapılan düzenleme yürürlükte

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamız ulaşan yazıda, ülkemiz ekonomisinin küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olarak hassas bir dönemden geçmektiği belirtilerek Birliğimizin katkılarıyla Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından hazırlanan ve kriz ortamında reel sektörü rahatlatmak, özellikle kredi borçlusu olan firmaların ödeme güçlerini koruyarak bankacılık sektörünün kredi kullandırma olanaklarını artırabilmek amacıyla, 01.10.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ‘Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ 23.01.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığı bildirilmiştir. Yayımlanan Yönetmelikle firmalara sağlanan kolaylıklar şunlardır:

• Yönetmelikten önce bir gün dahi geciken krediler ikinci grupta yer alırken, yeni Yönetmelikle geciken bu kredilere 30 günlük süre tanınmaktadır. Geciken krediler 30 gün için birinci grupta sınıflandırılacaktır.Bu değişiklik, kredi kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır.Çünkü kredisi ikinci gruba giren firmalar bankaların yakından izlemeye aldıkları gri listesinde yer almaktadırlar. • Aynı risk grubunda bulunan kişilere kullandırılan kredilerin Yönetmelik uygulamasında ayrı ayrı değerlendirilmesi yöntemi getirilmiştir. Yönetmelikten önce bir şirketin kredi geri ödemelerindeki bir günlük bir gecikme, aynı çatı altında yer alan diğer şirketlerinde düzenli geri ödeme yapmalarında rağmen kredilerine yansımakta ve aynı çatı altındaki tüm şirketlerin kredileri ikinci gruba alınmakta ve karşılık ayrılmaktaydı. Şimdiki uygulama ise sadece geri ödemesi geciken şirkete yapılmaktadır. • Karşılık oranları, veriliş tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmiş olan çek defterlerinin her bir çek yaprağına ilişkin, 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuattan kaynaklanan ödeme yükümlülükleri için genel karşılık ve özel karşılık oranları dörtte bir oranında uygulanacaktır. • Ortaklık payları Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde değer düşüklüğü testine tabi tutularak karşılık uygulamasına tabi tutulabilecektir. 01.03.2010 tarihine kadar geçerli olacak geçici düzenlemeler: • Eski yönetmelikte, birden çok kredisi mevcut bulunan kredi müşterisinin bir kredisi sorunlu ise geri ödemelerinde herhangi bir gecikme olmamasına rağmen diğer krediler de sorunlu kredi işlemi görüyordu ve borçlunun tüm kredilerine karşılık ayrılıyordu. Yeni Yönetmelikte ise, müşterinin tüm kredileri yine sorunlu kredi gibi işlem görmekte ancak sorunsuz kredilere özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarına bırakılmakta ve ödemesi geciken tutarın ödenmesi halinde bunlar canlı kredi olarak sınıflandırılabilmektedir.

• Yeni yönetmelikte yer alan diğer bir avantaj ise, firmaların sorunlu kredilerinin gecikmiş kısımlarının tahsili halinde 6 ay süre ile ikinci grupta izlenmek kaydıyla daha sonra birinci gruba alınabilmeleridir.

• İkinci grupta sınıflandırılan kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılmaları öncesinde, iki defa yeni sözleşme koşuluna bağlanması ve donuk alacak olarak sınıflandırılmış olan kredilerin yeniden yapılandırılması imkanının daha esnek koşullarla ikiden üçe çıkarılması imkanları getirilmektedir. Yeni yönetmelikte ikinci gruptaki bir krediden dolayı toplam alacağın % 10’u tahsil edildiyse birinci gruba alınmaktadır. Bu kredi geri ödeme sorunu nedeniyle tekrar ikinci gruba alındığında bu kez %15 tahsil edilerek birinci gruba alınmaktadır.Eğer ikinci kez ikinci gruba alınan kredi ilave kredi açılmak suretiyle kullandırıldıysa, bu kredinin %5’i tahsil edilene kadar üçüncü grupta sınıflandırılmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde,  son altı aydır bankacılık sektöründeki gelişmeler ile krizin reel sektöre yansımaları neticesinde kriz ortamında aldıkları kredileri geri ödemede zorlanan şirketler için kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan bu değişiklikle, sektöre yeni bir açılım getirmek, istihdam ve katma değer yaratan mensuplarımız ile ülkemiz varlıklarının ayakta kalmalarını sağlamanın amaçlandığı bir gerçektir. Konu ile ilgili üyelerimizin bilgisi rica olunur. ‘Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ için TIKLAYINIZ.