PRİM AFFINDA 20 GÜNLÜK EK SÜRE BAŞLADI

2004

Borcu Bulunan İşçi ve İşverenler 20 Gün İçinde Yazılı Başvuruda Bulunarak, Borçlarını 12 Aya Kadar Varan Süreyle Taksitlendirebilecek.
 

SSK ve Bağ-Kur’a olan prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında işveren ve sigortalılar başvuruları için 20 günlük süre uzatımını getiren yasa 19.08.2008 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Borçlu işçi ve işverenler 20 gün içinde yazılı başvuruda bulunmaları durumda, borçlarını 12 aya kadar varan süreyle taksitlendirebilecek. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 19.08.2008 tarih ve 26972 sayılı  Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanuna göre, SSK ve Bağ-Kur’a prim borçları bulunan işveren ve sigortalılar, 20 gün içerisinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde, borçlarını 12 aya kadar varan süreyle taksitlendirebilecek. Prim borcu bulunanlar, peşin ödeme yolunu tercih etmeleri halinde başvuru tarihini izleyen ayın sonuna kadar borç aslının tamamını ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 20’sini ödemeleri durumunda, borçlarının gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 80’i silinecek. Prim borcunun yüzde 50’sinin 12 aya kadar taksitle ödenmesi halinde ise gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 50’si silinecek. BİRİKMİŞ PRİM BORCUNUN KREDİ İLE ÖDENMESİ KOLAYLIĞI 5510 sayılı Kanun 4/b kapsamında bulunan, yaşlılık aylığına hak kazanmış ancak birikmiş prim borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan sigortalıların prim borçlarının kredilendirilmesi ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı  İle T.Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü Arasında  bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5763 sayılı Kanun ile 1479 ve 2926 sayılı Kanunlar kapsamında olan sigortalıların söz konusu birikmiş prim borçlarını ilgili bankadan prim borcu kredisi kullanmak suretiyle tasfiye etmek istemeleri halinde Banka’nın söz konusu sigortalılara kullandıracağı krediye ve kredi teminatı olarak Kurum’un sigortalıya bağlayacağı yaşlılık aylığına, aylığın rehin edilmesi sureti ile kredi kullandırılacak.
65 Yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması Hakkındaki Kanununda da yapılan değişiklik ile özürlü ve muhtaç yaşlılara aylık bağlanmasında, Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe idare kurullarının alacakları muhtaçlık kararıyla, kanunun gerektirdiği hallerde yetkili hastanelerden alınan sağlık kurulu raporları esas alınacak. -USTA ÖĞRETİCİLERE EMEKLİLİK HAKKI- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuat çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prime esas kazançları; prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla bir takvim ayı içinde kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu hesaplanacak. Ayrıca, usta öğreticilere emeklilik hakkı tanınırken, usta öğreticiler sağlık hizmetlerinden de yararlanacak. Banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş olan sandıkların da İstihdam Paketi ile işverene getirilen yüzde 5’lik prim indiriminden yararlanabilecek. Yasanın, sandıklardaki prim indirimine ilişkin maddesi 1 Ekim’de, Milli Eğitim Bakanlığı’nda usta ve uzman olarak çalıştırılanların ek ders ücretlerine ilişkin maddesi 10 Ekim’de yürürlüğe girecek, diğer maddeleri ise yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.