Photo Gallery

ATIK YAĞ SEMİNERİ

10578

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ SEMİNERİ YAPILDI Odamız tarafından ”Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve İşletmeler Tarafından Yapılması Gereken Uygulamalar ” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Odamız tarafından düzenlenen “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve İşletmeler Tarafından Yapılması Gereken Uygulamalar ” konulu seminer 28 kasım 2007 tarihinde Odamız da  gerçekleştirildi. Bitkisel atık yağların üretiminden bertarafına kadar, geçen süreçte çevreye verilebilecek zararın önlenmesi amacı ile yapılacak işlemlerin düzenlenmesini sağlamak amacı ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ‘’Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ hazırlanmış ve 19 Nisan 2005 tarih ve 25791 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik bugün Odamızda konunun uzmanları tarafından ilgili firma yetkililerine anlatıldı. Seminere Antalya Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Mühendis Cemil Tunçyürek, Alanya Belediye Çevre Sağlık Müdürü Özcan Saraç konuşmacı olarak katıldılar. 2008 yılından itibaren uygulamaya konulacak yönetmelik Uyarınca kullanılmış kızartmalık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesisler, bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlü tutulmuşlar ve bu yağların ücretsiz olarak geri kazanımcıya veya toplayıcılara teslim edilmesinin esas kılındığını söyleyen Antalya Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Mühendis Cemil Tunçyürek, özellikle turistik tesislerin yoğun olduğu yerlerde atık yağların iyi değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Uygulamaya ilişkin teknik bazı bilgiler de veren Tunçyürek, ” Gelişmiş ülkelerde bitkisel atık veya yanmış yağlar toplanarak “Biodizel ve elektrik” enerjisine dönüştürülüyor. Bu sayede hem çevreye büyük zarar veren bu yağların olumsuz etkilerinden kurtulunuyor ve hem de yeni enerji kaynakları kolay yoldan elde edilmiş oluyor” dedi. mAlanya Belediye Çevre Sağlık Müdürü Özcan Saraç da, uygulamada belediyelerin tutumu ve görüşleri üzerinde değerlendirmede bulundu ve tüm işletmeleri bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Oteller, Pastaneleri, Lokantalar, Yemek Fabrikaları gibi işletmeleri yakından ilgilendiren seminerin son bölümünde katılımcıların soruları uzmanlarca yanıtlandı. Oda Başkanımız Kerim Taç da seminer öncesinde yaptığı açıklamada, atık yağ sorununun bölgemiz açısından önemine dikkat çekti. Çeşitli rakamlarla ilçemizdeki atık yağ oranları, olumsuz etkileri ve yapılması gerekenler üzerinde duran Taç,atık yağların kontrolünün önemine değindi. ALTSO Başkanı Kerim TAÇ’ın Toplantıyı Açış Konuşması:   DEĞERLİ KATILIMCILAR ,KIYMETLİ BASIN MENSUPLARI ALANYA TİCARET VE SANAYİ ODASI OLARAK DÜZENLEDİĞİMİZ BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE İŞLETMELER TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN UYGULAMALAR KONULU SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ DİYOR; SİZLERİ ŞAHSIM VE ALANYA TİCARET VE SANAYİ ODASI ADINA SAYGIYLA SELAMLIYORUM. HEPİMİZCE MALUM OLDUĞU ÜZERE ÇEVRE, SAHİP OLDUĞUMUZ EN ÖNEMLİ DOĞAL MİRASTIR. DÜNYANIN VE ÜLKEMİZİN HER YERİNDE ARTIK ÖNEMİ ÇOK DAHA İYİ ANLAŞILAN ÇEVRENİN, İNSAN YAŞAMININ VAZGEÇİLMEZ BİR UNSURU OLDUĞU HER GEÇEN GÜN DAHA İYİ ANLAŞILMAKTADIR. BU DURUM BİR TURİZM MERKEZİ OLAN İLÇEMİZ İÇİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ BİR KONUDUR. UZUN YILLARDIR, UZMANLAR TARAFINDAN YAPILAN CİDDİ UYARILARA RAĞMEN, BU MİRASI KORUYAMADIĞIMIZ VE YETERİNCE SAHİP ÇIKAMADIĞIMIZ İÇİN HEM DÜNYA HEM DE ÜLKEMİZ BÜYÜK TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIR. ÇEVRE KİRLİLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTTIĞI İÇİN DOĞAL DENGELER BOZULUP, CANLI YAŞAMINI TEHDİT EDEN BİR UNSUR HALİNE GELMEKTEDİR. BU DURUM DOĞADAKİ ÇEŞİTLİ ETKENLERE BAĞLI OLSA DA ÇEVREYİ OLUMSUZ ETKİLEYEN UNSURLARIN NEREDEYSE TAMAMININ İNSAN KAYNAKLI OLDUĞU DA BİR GERÇEKTİR. HEPİMİZİN GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIĞI VE KULLANILMAZ HALE GELİNCE ÇÖPE ATTIĞI, GÖZLE GÖRÜLEN ATIKLARIN YANI SIRA, KULLANIM SIRASINDA VEYA KULLANDIKTAN SONRA HAVAYA, TOPRAĞA, SUYA, DENİZE KARIŞAN ATIKLAR DA VAR. BAZI ATIKLAR, GÖRSEL AÇIDAN RAHATSIZLIK VERİRKEN, BAZILARI DA HERKES TARAFINDAN GÖRÜNMEYEN ORTAMLARDA MİKROP VE HASTALIK SAÇARAK CANLI HAYATINI OLUMSUZ ETKİLİYOR. HAFİFE ALINMAMASI GEREKEN ÇEVRE SORUNLARINI ENGELLEMEK ÜZERE ÖNLEM ALINMAZSA, GELECEKTE SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL, İNSANLIĞIN VE TÜM CANLILARIN BÜYÜK TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞININ ARTIK ANLAŞILMASI GEREKİYOR. GÜNÜMÜZE KADAR BASİT BİR ÇEVRE SORUNU GİBİ GÖRÜNEN VE ÖNEMİ ANLAŞILMADIĞI İÇİN YETERLİ ÖNLEM ALINMAYAN SORUNLARDAN BİRİ DE “ATIK YAĞLAR” KONUSU OLMUŞTU. MUTFAKLARDA KULLANILAN ANCAK ASLINDA NÜKLEER SANTRALLER KADAR TEHLİKELİ OLABİLEN BİTKİSEL YAĞLARIN DENETİMİ BUGÜNE KADAR MAALESEF TAM OLARAK YAPILMIYORDU. KULLANDIKTAN SONRA ATIĞA DÖNÜŞEN VE EKOTOKSİT ÖZELLİK TAŞIYAN BİTKİSEL YAĞLARIN TEHLİKESİ TÜRKİYE’DE ANCAK, 10 YIL ÖNCE ANLAŞILMIŞ VE 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU’NA EKLENEN “TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ” İLE “TEHLİKELİ ATIK” KAPSAMINA ALINMIŞTIR. 1995 YILINDAKİ BU DÜZENLEME İLE BİTKİSEL ATIK YAĞLAR, İNSANLIĞI TEHDİT EDEN, KİMYASAL, TIBBİ VE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR SINIFINA ALINABİLMİŞTİR. BU ALANDA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA 1 LİTRE ATIK YAĞIN, 1 MİLYON LİTRE SUYU KULLANILAMAZ, 5 MİLYON LİTRE SUYU İÇİLEMEZ HALE GETİRDİĞİNİ SANIRIM BİRÇOĞUMUZ YENİ ÖĞRENİYORUZ. YILDA KİŞİ BAŞINA 20 KG BİTKİSEL YAĞ TÜKETİLEN TÜRKİYE’DE MUTFAKLARDA 1 MİLYON 500 BİN TON BİTKİSEL YAĞ KULLANILDIĞI SÖYLENMEKTEDİR. BİRMİLYON YEDİYÜZBİN TURİSTİ AĞIRLAYAN YÜZELLİ BİNİ AŞKIN YATAĞA SAHİP BÖLGEMİZDE BU VERİLER IŞIĞINDA YILDA TOPLAM 41.000 TON BİTKİSEL YAĞ KULLANILDIĞI VE BU YAĞLARDAN 8.000 TON CİVARINDA ATIK YAĞ OLUŞTUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ. ÇOĞUNLUĞU HERŞEY DAHİL KONSEPTİYLE ÇALIŞAN BU TESİSLERDE BİTKİSEL YAĞ KULLANIMI OLDUKÇA FAZLA OLDUĞU, AYRICA ET, TAVUK, HİNDİ, BALIK GİBİ YİYECEKLERİN KIZARTILMASI SIRASINDA HAYVANSAL ATIK YAĞLARIN DA OLUŞTUĞU GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA KONUNUN BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMİ ÇOK DAHA NET OLARAK ORTAYA ÇIKMAKTADIR. TÜRKİYE’DE HALEN CANLI SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT UNSURU OLAN ATIK YAĞ, BİRÇOK ÜLKEDE İSE ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI HALİNE GELMİŞTİR. DÜNYADA BİRÇOK ÜLKE, ATIK YAĞLARDAN BİODİZEL VE ELEKTRİK ÜRETİRKEN BİZDE ATIKLARIN GEREKTİĞİ GİBİ TOPLANAMAMASI NEDENİ İLE ÇEVRE ZARARININ YANI SIRA EKONOMİK ANLAMDA DA ÖNEMLİ BİR KAYIP YAŞANMAKTADIR. İŞTE TÜM BU VERİLER IŞIĞINDA AYNI ZAMANDA KANSEROJEN ETKİYE DE SAHİP BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN TOPLANMASI, DEPOLANMASI, BERTARAFI VE GERİ KAZANIMINDA ÇEVRE BAKANLIĞI TARAFINDAN BAZI STANDARTLAR GETİRİLMİŞTİR. BU AMAÇLA BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN ÜRETİMİNDEN BERTARAFINA KADAR, GEÇEN SÜREÇTE ÇEVREYE VERİLEBİLECEK ZARARIN ÖNLENMESİ AMACI İLE YAPILACAK İŞLEMLERİN DÜZENLENMESİNİ SAĞLAMAK AMACI İLE ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TARAFINDAN ‘’BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ’ HAZIRLANMIŞ VE 19 NİSAN 2005 TARİH VE 25791 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. YÖNETMELİK UYARINCA KULLANILMIŞ KIZARTMALIK YAĞ ÜRETEN LOKANTA, YEMEK FABRİKALARI, OTEL, MOTEL, YEMEKHANELER, TURİSTİK TESİSLER VE TATİL KÖYLERİ İLE DİĞER BENZERİ TESİSLER, BU YAĞLARIN TOPLANMASI İÇİN LİSANSLI GERİ KAZANIM TESİSLERİYLE VEYA TOPLAYICILARLA YILLIK SÖZLEŞME YAPMAKLA YÜKÜMLÜ TUTULMUŞLAR VE BU YAĞLARIN ÜCRETSİZ OLARAK GERİ KAZANIMCIYA VEYA TOPLAYICILARA TESLİM EDİLMESİ ESASI GETİRİLMİŞTİR. BU UYGULAMAYA DA 2008 YILINDA BAŞLANACAKTIR. BU YÖNÜ İLE ÜYELERİMİZİN ÖNEMLİ BİR KISMI İLE BELEDİYELERİ YAKINDAN İLGİLENDİREBİLECEK SÖZ KONUSU YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINDA AKSAKLIK YAŞANMAMASI VE KONUNUN DAHA İYİ ANLAŞILMASI AMACIYLA ODAMIZ TARAFINDAN BÖYLE BİR SEMİNERİN ORGANİZE EDİLMESİ DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. SEMİNERİMİZDE ANTALYA ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ VE ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ UZMANLARI TARAFINDAN KONU İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER AKTARILACAKTIR. KENDİLERİNE ŞİMDİDEN VERECEKLERİ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR; SEMİNERİN TÜM KATILIMCILARA VE BÖLGEMİZE FAYDALI OLMASINI DİLİYORUM.




Photo Gallery