Photo Gallery

TURİSTİK TESİSLER LEJYONERE KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ

1948

HİJYEN VE TEMİZLİK, LEJYONER HASTALIĞININ EN BÜYÜK KORUNMA İLACI Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve Odamız bünyesinde gerçekleştirilen eğitimde halk arasında “Turizm- Seyahat Hastalığı” olarak bilinen Lejyoner hastalığından korunma yolları anlatıldı. Hastalığa neden olan bakterinin özellikle klima tipi cihazlarda kuluçkalandığına dikkat çeken uzmanlar uyardı bir takım uyarılarda bulundular.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü ile Gıda ve Çevre Kontrol Müdürlüğü, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda ”Lejyoner Hastalığı” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Turizm sektöründe çalışan çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fatih Bilgiç, “Seyahat ilişkili lejyoner hastalığı”, Gıda ve Çevre Kontrol Müdürlüğü’nde görevli Dr. Muhammed Arıcan ile Uzman Biolog Sema Avı “Seyahat ilişkili lejyoner hastalığını kontrol ve önleme çalışmaları”, Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Karaca ise “Yasal düzenleme ve yaptırımlar” konusunda katılımcılara bilgiler verdiler. Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Bilgiç, 1976 yılında lejyoner olarak adlandırılan bir gurup askerin toplantı sırasında rahatsızlandığını ve daha sonra yapılan tetkiklerde tespit edilen bakteriye “lejyoner” adı verildiğini, bu nedenle de hastalığın lejyoner olarak adlandırıldığını kaydetti. Doğada bilinen 40 çeşit lejyoner mikrobunun bulunduğunu aktaran Bilgiç, kendileri için önemli olanın seyahat ilişkili lejyoner hastalığı olduğunu söyledi. Hastalığın belirtilerine de değinen Bilgiç, “Hastalarda 38,5 dereceyi bulan yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bazılarında ishal ve nörolojik rahatsızlıklar gözlenebiliyor. Hastalığa yakalananların yüzde 15 ile yüzde 20’si hayatlarını kaybedebiliyor. Hastalığa yakalanma potansiyeli en yüksek olanlar 50 yaş üstü kişiler. Daha sık erkeklerde görülen bu hastalığa kanserli veya daha önce kanser tedavisi görmüş kişiler daha kolay yakalanabiliyor. Solunum yoluyla bulaşan hastalığa neden olan bakteriler, daha çok su sistemlerinde, 20-40 derece sıcaklığın olduğu ortamlarda yaşayabiliyor” dedi. Bilgiç’in ardından söz alan Dr. Arıcan, solunum yoluyla bulaşan hastalığa neden olan bakterinin kuluçka sürecinin 2 ile 10 gün olduğunu belirterek, bir vaka saptandığında durumun ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarına bildirilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığın önlenmesi için sadece bir değil, birden çok önlem alınması gerektiğini belirten Arıcan, özellikle konaklama tesislerinde hijyene önem verilmesi ve havuzlarda klorlamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Arıcan, yetkili mercilerin lejyoner hastalığının önlenmesi için düzenli olarak kontrol yapması gerektiğini de belirtti. TURİZM TESİSLERİ DİKKATLİ OLMALI Alanya’nın ülkemizin birçok turizm merkezinde olduğu gibi bu hastalığa karşı çok iyi mücadele ettiğini de belirten uzmanlar, mücadelenin kemer genişletmeden aynı ciddiyetle sürdürülmesinin önemine dikkat çektiler. Uzmanlar özellikle bakterinin klimalarda kuluçkalandığına işaret ederek bu gibi mekanik cihazların bakım ve temizliğinin periyodik biçimde yapılmasının önemi üzerinde durdular. Uzmanlar bazı ülkelerde lejyoner hastalığı nedeniyle meydana gelen ölüm olaylarının ardından o ülkelerin turizm sektörlerinde ciddi krizler yaşandığına dikkat çektiler.




Photo Gallery