DENİZCİLERE VALİLİK GENELGESİ

2467

Antalya Valiliği Denizde Can ve Mal Güvenliği ile ilgili Genelge yayınladı. 

Alanya Kaymakamlığının 04.07.2008 tarih ve B054VLK4072500 – Ya.İş.010.06.01/4622 Sayılı yazısı ekinde odamıza ulaşan Antalya Valiliği’nin genelgeleri uyarınca, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yat ve deniz araçlarıyla yapılacak günübirlik gezi, eğlence ve mehtap turlarında uyulması gereken seyir emniyeti esasları belirlenmiştir.
 
Konunun önemine binaen konuyla ilgili sekretaryalık işlemlerinin Liman Başkanlığı tarafından yürütüleceği ve belirlenen tertip ve tedbirlerin alınması hususu belirtilmiş; bahsi geçen esaslar şu şekilde aktarılmıştır. Antalya İli mülki hudutları dâhilinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yat ve deniz araçlarıyla yapılacak günübirlik gezi, eğlence ve mehtap turlarında aşağıda belirlenen seyir emniyeti esaslarına mutlaka uyulacaktır.

Buna göre; 1- Tekne sahiplerinin Oda, Birlik,Kooperatif ve benzeri mesleki teşekküller içerisinde yer almaları teşvik edilecektir.Mesleki yardımlaşma ve dayanışma ile deniz faaliyetlerinin disiplin altına alınmasında asli görevin hizmet müktesiplerine ait olduğundan hareketle mesleki disiplin ve işbirliğinin sağlanmasına azami gayret gösterilecektir.

2- Tüm teknelerin yıllık,kara ve deniz sörveyleri gerekiyorsa yeniden ve derhal ilgili kurum ve kuruluşlarınca yapılacaktır.

3- Teknelerde gemi adamı cüzdanı olmayan ve mevzuatında belirlenen şartları taşımayan hiçbir personel çalıştırılmayacaktır.Tekne personeli kimlikleri, Liman Başkanlığı ile mahalli güvenlik birimlerine bildirilecek ve sigortasız personel çalıştırılmayacak olup, uygulamadan donatan ve kaptan müştereken sorumlu tutulacaktır.

4- 20 deniz milinden fazla seyir yapmak isteyen her yolcu gemisinin / yolcu motorunun(12 kişiden fazla yolcu taşıyan) donatanı veya kaptanı tarafından kayıt sistem planını doldurup onaylanmak üzere ilgili Liman Başkanlığına ibraz edilecek ve ilgili yönetmelikte istenen bilgiler her hareketten önce toplanarak yolcu gemisinin hareketinden en fazla 30 dakika sonra şirketin yolcu kayıt görevlisine veya aynı işlevi gören kara esaslı şirket sistemine bildirilecektir. Kalkış noktasından itibaren

20 mili aşmayan seferlerde sadece yolcu ve personel sayısı kayıt altına alınacak olup 12’den az yolcu taşıma kapasiteli yolcu motorlarında ise herhangi bir kayıt tutulmayacaktır.

5- Tekneler yolcu kapasitelerine uyacaklar ve uyulması gereken emniyet usulleri ile can yeleği sayısı, yolcu kapasitesi ve benzeri uyarı levhalarının yolcuların görebileceği yerlere asılması mutlaka sağlanacaktır.

6- İlimizde yolcu taşımacılığı yapan tüm gemiler, her türlü hava deniz ve görüş koşullarında, denizde can ve mal emniyeti hususundaki tüm teknik kurallara ve mevzuata tam anlamıyla uyacaklardır.

7- Teknede bulunan seyyar malzeme ve diğer muayyer donanımlar yolculara zarar vermeyecek biçimde sabit hale getirilecektir. Teknede her an kullanabilir durumda bulundurulması zorunlu yegane techizat olan can yelekleri kilit altında kesinlikle tutulmayacaktır.

8- Teknelerde çöp bidonlarının bulundurulması, pis su tanklarının vidanjörlere veya atık alım tesisine boşaltılması hususunda donatanlar ve kaptanlar tarafından gerekli tedbirler önceden alınacak olup kooperatif yönetimleri tarafından mahalli idarelerle gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

9- Vali yardımcısı Hüseyin DEMİRCİLER’in görev ve sorumluluğunda ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan ’’Denizde Can ve Mal Emniyeti ile Deniz Çevre Kirliliğine Karşı Alınacak Önlemler Komisyonu’’ oluşturulacak ve çalışmalara derhal başlayacaktır.

10- İlçelerde de Kaymakamların başkanlığında benzer komisyonlar kurulacak ve çalışmalara süreklilik kazandırılacaktır. Konunun önemine binaen her kademedeki personelin ve ilgililerin yukarıda belirlenen hususları üstün görev ve sorumluluk anlayışı içerisinde mutlaka yerine getirmelerini ve gereğini önemle rica ederim.
 
Denilmktedir. Konu ile ilgili üyelerimizin bilgilerini ve gereğini rica ederiz.