EKMEK ÜRETİMİ VE SATIMI KURALLARI

3542

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Uygulaması Başladı

Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden odamıza ulaşan 29.06.2012 tarih ve B.12.4.İLM.0.07.42.300-04-2471 sayılı yazılarda, 4 Ocak 2012 Tarih ve 28163 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak bir bölümü yürürlüğe giren 2012/2 nolu Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği uyarınca, Ekmek ve Ekmek çeşitleri Ürünlerini üreten ve satan işletmelerin 01.07.2012 tarihinden sonra yapılacak denetimlerde uymaları gereken kurallara yer verilmiştir. Buna göre söz konusu tebliğ uyarınca, Ekmek ve Ekmek çeşitleri Ürünlerini satan işyerlerinde ve hem Üretip hem satan işyerlerinde uygulanması gereken kurallar 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. 01.07.2012 tarihinden itibaren yapılacak olan denetimlerde Ekmek ve Ekmek çeşitlerini üreten ve satan işyerlerine Ekmek ve Ekmek çeşitleri tebliği hükümlerine göre değerlendirmeler yapılacaktır. Yine sadece Ekmek ve Ekmek çeşitlerini satan işyerlerinin denetimlerinde de normal gıda denetimlerine ilaveten aşağıda yer alan Ekmek ve Ekmek çeşitleri ürünleri satan işyerlerinde uyulması gereken kurallar yönünden de değerlendirmeler yapılacaktır. İşyerlerinin yapılacak denetimlerde üyelerimizin mağdur olmamaları için Ekmek ve Ekmek çeşitleri üretip satan işyerlerini 2012/2 sayılı Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile sadece Ekmek ve Ekmek çeşitlerini satan işyerlerinin aşağıda yazılı Ekmek ve Ekmek çeşitlerini satan işyerlerinde uyulması gereken kurallara uymaları konusunda bilgilerinizi rica ederiz. 2012/2 NOLU TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ GEREĞİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ÜRÜNLERİNİ ÜRETEN VE SATAN İŞYERLERİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR, * Bu Tebliğ kapsamında tanımı yapılan ekmek. Sadece Tip 650 ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından yapılır. * Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. (Toplu tüketim yerleri için hazırlanan özel ekmekler hariç) * Diğer ekmek çeşitleri ise, 100 grama kadar muhtelif ağırlıklarda, 250 gram ağırlıktan başlayarak ise 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. * Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. * Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde tamamen kapalı ve sadece unlu mamullerin taşınmasında kullanılan gıdaya uygun araçlardan taşınır. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği, ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun etiketin yer alması zorunludur. * Ambalajsız olarak piyasa arz edilen ürünlerde  “tuz ilave edilmemiştir” veya  “katkısızdır” ifadelerinin kullanılmak istenmesi durumunda; bu ifadeler ile üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işaretlerinin ürünlerin üzerinde yer alması zorunludur. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemez. * Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek de bulundurmak zorundadır.    NOT: 01 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ekmek ve ekmek çeşitleri ürünlerini üreten ve satan işyerlerinde; 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu, ilgili yönetmelikler ve tebliğlerde belirtilen kurallar dahilinde yukarıda belirtilen kriterlere de özen gösterilmesi zorunludur.
       20122 NOLU TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ GEREĞİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ÜRÜNLERİNİ SATAN İŞYERLERİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir. Ambalajsız Olarak Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Satış Aşamalarının Taşıması Gereken Kurallar

* Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması engellenir, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulur. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. * Satış sırasında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, 29122011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte 29 122011 tarihli ve 281573 üncü mükerrer sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarına uygun etiketin yer alması zorunludur.(örnek-1) * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunludur. * Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; sadece bu Tebliğin sağlık bilgisi ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir. Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve Pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilmez. * Ekmek ve ekmek çeşitleri ürünlerini tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve tam buğday unlu ekmek ve kepekli ekmek de bulundurmak zorundadır. NOT:  01 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ekmek ve ekmek çeşitleri ürünlerini satan iş yerlerinde; 5996 Sayılı Veteriner Bitli Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu, ilgili yönetmelikler ve tebliğlerde belirtilen kurallar dahilinde yukarıda belirtilen kriterlere de özen gösterilmesi zorunludur.
 
Örnek-1
Etiket örneği
Gıdanın adı            :Tam Buğday Ekmeği
Bileşenler listesi     :Tam buğday unu, tuz, maya(saccharomyces cerevisiae)
Alerjen bileşenler    :Gluten
Son tüketim tarihi   :
Üretici ithalatçı firmanın
adı ve adresi          :
Menşe ülke            :
* Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği için TIKLAYINIZ…