Photo Gallery

ALANYA’NIN YÖRESEL ÜRÜNLERİ YÖREX’DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

3390

YÖREX’DE YİNE ALANYA KONUŞULDU

ALTSO’nun da üyesi bulunduğu Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ’in ev sahipliğinde  Antalya Expo Center’de düzenlenen 1. Yöresel Ürünler Fuarı’nın ilk gününde  Alanya Standı büyük ilgi gördü. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’da Alanya Standına destek verenler arasındaydı.

Fuar, 28 Nisan 2010 günü  Antalya Expo Center’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel tarafından açıldı. Fuar 01 mayıs 2010 günü sona erecek. Fuarda Alanya Standı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Alanya Belediyesi, Alanya Esnaf ev Sanatkarlar Odası, Alanya L Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu, Alanya Ziraat Odası, Alanya Tanıtım Vakfı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve ALKOD işbirliğinde açıldı. 
 
Birçok firmanın yanı sıra ülkemizin çeşitli belediyeleri ve ticaret ve sanayi odalarının katıldığı fuarın ilk gününde Alanya Standı katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Alanya’nın yöresel ürünleri olan sebze ve meyvelerinin yanı sıra, ipek dokuma, Alanya Kabağı, seramik ve çini çalışmaları ile yine Alanya L Tipi Cezaevi’nde yapılan eserlerin sergilendiği stand, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından da ziyaret edildi. 

Standda ayrıca Alanya’nın yöresel oyunu “Hasbahçe Zeybeği” de başarıyla sergilendi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kiralanan ve Alanya adı altında açılan standı çok beğendiğini söylerken, emeği geçenleri tebrik etti.

Vali Alaaddin Yüksel de, Alanya Standını ziyaret ederek emeği geçenleri tebrik etti. Yüksel, “Alanya’nın birlikte hareket etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Alanya halkının mahir yardımlaşma duygusu ile üstesinden gelemeyeceği iş yok. Ben kendilerine çok güveniyorum. Tarım Fuarında gösterdikleri başarıyı burada da tekrar etmişler. Alanya bol çeşitli ürünleri ve el sanatları ile bu önemli fuara renk ve ayrıcalık kattı” dedi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan da fuarda Alanya Standında yer alarak destek verdi. Doğan, Alanya’nın ürünleri ile çok iyi temsil edildiğini ve kurumlar arası işbirliğinin olumlu sonuçlarının alındığını ifade etti.

ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan da, tarım sektörüne de en az turizm kadar önem verdiklerine dikkat çektiği konuşmasında, “Alanya değerlerine sahip çıkmalı ve markalaşmalı. Bu tür fuar organizasyonlarında Alanya farklılığını gözler önüne serdi. Amacımız ilçemizi her yönüyle en biyi biçimde tanıtmak. Bunun için var gücümüzle çalışacağız” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 81 ilini sürekli gezdiğini belirterek, yöresel ürünlerin çokluğuna dikkati çekti. Anadolu’nun ürünlerinin çok sayıda fazla olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin rekabet edebilmesi için yeni açılımlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Törene katılanlara ”Çok para kazanmak istiyor musunuz?” diye seslenen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

 ”Çok para kazanmak istiyorsanız farkındalık ve marka yaratacaksınız. Ürünlerinizde, şirketlerinizde markalaşacaksınız. Marka olursanız cebinize 10 kat para girer. Bizim girişimci ruhumuz var. Alın terinin yerine artık akıl terimizi kullanmak zorundayız. Akıl teri ile ön plana çıkmamız lazım. Eğer akıl terini ön plana çıkarabilirsek küresel rekabette var olabiliriz. Şu ana kadar 130 yöremizin ürünü tescil edilmiş. 160 kadar üründe tescil edilmeyi bekliyor. Şehirlerimizi, ürünlerimizi ön plana çıkarmak istiyorsak yöresel ürünlerimizi şehrin adı ile ön plana çıkarıp tescil ettirmeliyiz. 30 yıl önce Avrupa’da yoğurt kelimesini bilen yoktu. Ama şimdi, Avrupa bizim yoğurdumuzu bize satmaya çalışıyor. Niye yoğurdu meyveli yapmış, farklı ürün koymuş… Kimin markasıyla bu ürünü bize satıyor kendi markasıyla… Yoğurdu, meyveli yoğurdumuzu kaptırdık. Elimizdeki değerlere sahip çıkmalıyız. Hazır yiyen olmamalıyız. Hazır yiyen olursak, komşumuz gibi oluruz.”
Türkiye’nin dünyada 17’nci en büyük ekonomi olduğunu, tarım sektöründe ise 8’inci sırada bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:    ”Dünyada en büyük sorun çevre ile birlikte gıda ve içecek sorunu. İleride bu konuda daha da büyük sıkıntı yaşanacak. Makarna üretiminde İtalya’dan sonra dünyada ikinci sıradayız. Bunun için toprağa sımsıkı sarılmalıyız. Küresel krizde sanayi ürünleri ihracatımız çok azaldı. Ancak tarımsal ürün ihracatımız ise arttı. Türkiye 5 üründe Dünya birincisi 23 üründe ise beşinci sırada yer alıyor. Avrupa’da 12 bin bitki türü bulunurken sadece Türkiye’de ise 13 bin bitki türü var. Bunu tarım ekonomisine, gıda ekonomisine çevirmeliyiz. Anadolu toprakları bereketli ama bu bereketi iyi anlayıp pazarlamalıyız.”

Hisarcıklıoğlu, 1. Yöresel Ürünler Fuarının da Anadolu’nun yarattığı bereketi, dünya pazarlarına açacağını sözlerine ekledi.  Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de, Türkiye’nin dünya ile paylaşacağı bir çok değeri olduğunu, bunlardan birinin de tarım ürünleri olduğunu kaydetti. Türkiye’nin değerlerini çok iyi anlaması gerektiğini belirten Vali Yüksel, ”Değerlerimizi çok iyi anlatmalıyız. Bunun için her şeyi konuşalım. Anadolu değerlerini dünyaya açalım” dedi. YÖREX Fuarının açılışını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel yaptı
     




Photo Gallery

ALANYA’NIN YÖRESEL ÜRÜNLERİ YÖREX’DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI