Photo Gallery
Documents

SPOR TURİZMİNİN GELECEĞİ AGC’DE ELE ALINDI

3223

ALANYA SPOR TURİZMİ İÇİN EL ELE VERDİ Alanya Gazeteciler Cemiyeti, tarafından organize edilen ”Alanya’da Spor Turizminin Gelişiminde Yerel Yönetimlerin Rolü” konulu toplantıda turizmciler, yerel yönetim temsilcileri ve spor adamları Alanya’da spor turiminin geleceğini tartıştılar. ALTSO söz konusu çalışma için kapsamlı bir rapor hazırladı. Toplantıya birbirinden önemli isimler katıldı.

AGC Center’de düzenlenen toplantıya Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Oda  Başkanımız Kerim Aydoğan, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, belde belediye başkanları, Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu, Alanyalı Süper Lig hakemleri Kuddusi Müftüoğlu ve Mustafa Kamil Abitoğlu’nun, Classic Sport AG sahibi Ali Güney ve Türk turizminin duayen isimlerinden, TUI Başdanışmanı ve Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner yanı sıra turizm ve spor camiasından isimler de katıldı.

Toplantının konuşmacıları ise Avrupa’nın bir çok ünlü futbol kulübünün kamp organizasyonlarını yapan, merkezi Zürih’te bulunan Classic Sport AG sahibi Ali Güney ve Türk Turizminin duayen isimlerinden, TUI Başdanışmanı ve Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner idi.  AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, toplantının açılış konuşmasında Antalya yöresinin spor turizminden büyük pay aldığını ancak Alanya’nın bu pastadan pay alamadığını söyledi. Dim, “Antalya’da standart üstü 100’e yakın çim futbol sahası bulunurken, Alanya’da 17’si nizami toplam 22 çim saha bulunuyor. Oysa kış aylarında turist popülasyonunun artırılmasının en önemli yollarından biri spor turizmi. Alanya’da kamp yapacak bir futbol takımının oyuncusundan teknik heyete, malzemecisine 50 – 60 kişi ile geldiği düşünüldüğünde, şehrimizde kışın da bir sirkülasyon, popülasyon yaratmak mümkün. Bu da otellerimizin dolması, esnafımızın para kazanması, şehrimizde ekonominin canlanması anlamına gelir” dedi.  Dim, bu takımları izleyen gazetecilerin yaptığı haberlerin ise hiçbir tanıtım amacıyla kurulan kuruluşlar tarafından yapılamayacağına da dikkat çekti. “SPOR TURZMİ İÇİN GEREKLİ ÇABA GÖSTERİLMEDİ”
Konuşmasını tamamlayan Dim “Spor turizmi ve Alanya” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Dünyada spor endüstrisini oluşturan önemli kalemlerden biri olan spor turizmine ülkemizde yeteri kadar yatırım yapılmadığını ifade eden Dim, spor turizminin, dünyada toplam turizm aktivitesinin yüzde 32’sini oluşturduğunu ancak ülkemizde bu oranın yüzde 1,5’lardan ileriye gidemediğini anlattı.  Turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılmasının ülkemiz turizmi, turizm gelirleri ve istihdam açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Dim, “Ülkemiz kültür turizmi ile birlikte spor turizmi açısından da büyük ve sınırsız imkanlara sahiptir. Antalya ve Akdeniz bölgesi sahip olduğu iklim koşulları bakımından spor turizminin yaygınlaşmasına çok elverişlidir. Antalya futbol gibi golf, kayak ve hatta basketbol konusunda da liderliğini koruyor. Kuşkusuz Alanya’nın spor turizminden gerektiği kadar yararlanamamasının en büyük nedeni yetersiz tesislerdir. Son yıllarda bazı takımların ilçemizi ziyaret ettiği biliniyor. Bazı büyük tesislerin yaptırdığı kaliteli spor sahaları sayesinde Hollanda’nın en büyük kulüplerinden F.C. Feyenord ilçemize geldi. Sırf Feyenord takımının ilçemize gelip 15 gün kamp yapması bile Hollanda basınında yer alan yüzlerce haberde “Alanya” adının geçmesine vesile oldu. Alanya, özellikle yaz sporları anlamında başarılı organizasyonlara ev sahipliği yapmakta, imaj ve reklam çalışmasını yürütmektedir. Alanya’nın yaz dönemlerinde adını başarılı spor organizasyonları ile duyurması pek tabi ki önemli. Ancak, ekonomik durgunluğun olduğu kış dönemlerinde neler yapılmalı? Esas cevabı verilmesi gereken soru budur” diye konuştu. “AMATÖR KULÜPLER ALANYA İÇİN FIRSAT OLABİLİR”
Daha sonra  Classic Sport AG sahibi Güney’i konuşma yaptı. 1996 yılına kadar Alanya’ya turist getirdiğini ifade eden Güney, daha sonra ulaşım ve yeterli tesis bulunmadığı için transferlerini Antalya’ya kaydırdığını anlattı. Alanya’nın profesyonel takımları bu şartlarda getirmesinin zor olduğunu söyleyen Güney, amatör kulüplerin Alanya için çok daha fazla ekonomik getirisinin olacağına inandığını söyledi. Bunun sebebi olarak da profesyonel sporcuların zamanının tamamına yakınını tesiste geçirmesi olduğunun altını çizen Güney; “Ama amatör sporcular şehri de gezmek, barlara, discolara gitmek istiyor. Bence önce amatör kulüpleri Alanya’ya getirmekten başlanmalı. Alanya’da şehir turizmi buna elverişli” dedi. Alanya’da şehir hayatının canlı olmasının takımlar için cazip olacağını belirten Güney, sözlerine şöyle devam etti:  “Satış yapacağım insanlara İspanya’da mı, Türkiye’de mi kamp yapmak istediklerini soruyorum. İspanya’yı tercih ediyorlar. Neden İspanya’yı tercih ettiklerini düşündük. Takımların ilk istedikleri çarşı. Alanya’nın şehir hayatı, yolları, sahip olduğu imkanlar çok güzel. Alanya’da spor turizmi yapılacaksa tek eksiğiniz tesisleriniz. Bunu da belediyeler yapacak. Burada arazi çok pahalı, turizmcinin tesis yapmaya gücü yetmez. Ne kadar toplantı yaparsak yapalım, sonuca varmadıkça bunun bir önemi yok. Antalya’ya yılda 1400 takım geliyor ancak bir sporcu rahatsızlandığında ona anında müdahale edebilecek kompleks bir sağlık kuruluşu yok. Siz bunu oluşturarak farkınızı ortaya koyabilirsiniz. Alanya olarak büyük bir turnuvaya ev sahipliği yapabilirsiniz. Bisiklet sporuna en uygun coğrafyaların başında Alanya var. Bisiklet zevk sporu, zevk sporu yapan adam para harcar. Alanya-Bodrum arası bir bisiklet turu organize edebilirsiniz. İnsanlar otelde yatıp kalkmaktan sıkıldı, farklı şeyler arıyorlar. 100 tane turist geleceğine, 3 sporcu ailesiyle birlikte ilçenize gelse daha fazla para kazandırır size. Alanya’da kışın açık oteller, yerel yönetimlerin ön ayak olması ile birlikte spor sahaları oluştursunlar. Biz millet olarak çok büyütüyoruz. İnanılmaz paralar harcayarak tesisler yapıyoruz. Sonra da “Takım gelmedi” diye ağlıyoruz. İlçede öncelikli olarak spor komisyonu kurulmalı ve bu komisyon Alanya’da neler yapılabilir, bunun bir ön çalışmasını yapmalı, ardından da bizlerin fikirlerini almalı.” “GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARIMIZ SAPTANMALI”
Güney’in ardından söz alan Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu, toplantının bir sonraki ayağında sektör dinamiklerinin bir araya gelerek bu işin Anayasasını oluşturabileceğini kaydetti.  Göreve geldiği ilk zamanlarda Gençlik Spor genel Müdürlüğü ile bazı toplantılar yaptıklarını ve bu konuyu masaya yatırdıklarını söyleyen Müftüoğlu, halen spor turizmi bakımında bölgenin güçlü ve zayıf yönlerinin saptanacağı bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Türkiye’de spor turizmiyle ilgili kurum ve kuruluşların bir araya gelememesinin sorun olduğunu belirten Müftüoğlu, yerel yönetimlerin spor turizmini desteklememesi ve tanıtım çalışmalarının yeterli olmamasının da diğer olumsuzluklar olduğunu bildirdi. Müftüoğlu, spor turizminde deneyimli olunmasının da önemine değindi. VELEDROM YAPILMALI!…
Alanya’ya bir veledromun yapılması gerektiğini de dile getiren Müftüoğlu, Alanya merkezli spor organizasyonlarının düzenlenebileceğini ve Alanya’ya yabancı takımların yanı sıra yerli takımların da çekilebileceğini bildirdi. Müftüoğlu İspanya’yı örnek göstererek Veledrom olması nedeniyle yılda 500 Bin bisiklet sporcusu İspanya’ya ağırlıklı olarak Mallorca’ya gidiyor. Bu eksiğimizi biraz olsun giderirsek bu 500 Bin sporcudan büyük pay alabiliriz” dedi. “BELEDİYELER SPOR ALANLARINA YER VERMELİ”
Alanyalı Süper Lig Hakemi ve Şehir Plancısı Kuddusi Müftüoğlu ise, geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanlığı’na gittiğini ve Kaymakam Hulusi Doğan’ın bakanlığa Alanya’da 9 adet golf sahası yapımı için başvuruda bulunduğunu öğrendiğini katılımcılara aktardı. Türkiye’de yerel idarelerin imar çalışmalarında spor alanlarına yer vermediğine dikkat çeken Müftüoğlu, kişi başına 10 metrekare olarak ayrılan yeşil alanların 2 metrekaresinin spor alanı olarak ayrılabileceğinin altını çizdi. Alanya’nın spor alanları konusunda oldukça zayıf olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, ilçenin coğrafi yapısını çok iyi bildiğini hatırlatarak bölgede 22 olan tesis sayısının 60’a çıkartılabileceğini söyledi.

Müftüoğlu, Alanya merkezinde 2 ile sınırlı olan spor salonlarının sayısının da 6’ya çıkartılabileceğini aktardı. Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Spor turizminin gelişememesi yıllardır eksiklikti. Her yerde bu eksikliği dolduracak bir başlangıç yapılır ama sonraki süreçte devamı olmamıştır. Bu nedenle hakemlik hayatımdan örnek vereyim. UEFA hakem kombinasyonuna geçtikten sonra UEFA delegeleri bizi denetliyor. Oradaki takibi de çok iyi bildiğim için, Alanya’ya da yurt dışından uluslararası uzmanlar getirip, onların bu işi yürütmesi gerektiği kanaatindeyim. Alanya’da Kaymakamlık tarafından 9 adet golf sahası yapılmasına yönelik çalışma var. Spor turizmine baktığımızda önce saha eksikliğini görüyoruz. Çünkü, Türkiye’de planlamada spor alanlarıyla ilgili ayrılan sosyal alan yok. İmar planına bakıldığı zaman açıktır, yeşil alanlar ve buna benzer alanlar var ama spor alanı yok. Belediyeler imar planı yapımında spor alanlarını değerlendirmeli. Şu anda imar planlarında kişi başı 10 metrekare yeşil alan ayrılmış durumda. Bu 10 metrekarenin en az 2 metrekaresi spor alanı olarak ayrılırsa imar planı yapımında belediyeler de güçlük çekmez. Okurcalar’dan Gazipaşa’ya kadar olan bölgede 60 futbol sahası yapılabilecek alan var. Spor salonumuz da eksik. Kent merkezinde 2 tane salonumuz var. Bu sayıyı 6’ya çıkabiliriz. Tesisleşmeyi yapabildiğimiz zaman spor alanında da gelişeceğimize eminim.”
“KAYNAKLARI BİRLEŞTİRELİM”
Side ve Belek’teki turizmcilerin bakanlıktan destek aldıklarını, ancak Alanya’daki turizmcilerin desteksiz olarak turizm tesislerini inşa ettiğini anlatan ALTİD Başkanı Gülçin Güner, “Alanya’da herkes kendi toprağına emek emek yatırım yaptı. Biz hazıra konmadık. Alanya çok şey başardı. Bir anda birden çok spor alanında organizasyon yapamayız. Gelin bir kaç ana branş belirleyelim ve bunların üzerine yoğunlaşalım, zamanla farklı branşlara ev sahipliği yaparız. Kaynaklarımızı birleştirelim, sonra tanıtım yapalım. Önemli olan elimizdeki donelere güveniyor olmamız” diye konuştu. “FEDERASYONLARLA İLETİŞİMDEYİZ”
ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan ise göreve geldikleri günden itibaren ilçemizde spor turizminin yaygınlaşması yönünde çok önemli girişimlerde bulunduklarını ve çabalarının devam ettiğini söyledi.  ALTSO Başkanı Aydoğan sadece Türkiye’de değil farklı ülkelerde bulunan federasyonlara da yazılar yazarak kendilerine bağlı kulüplerin ilçemizde kamp yapmaları için istedikleri şartları talep ettiklerini söyledi. Spor turizmi yapabilmek için federasyonlardan ne gibi çalışmalar yapabilecekleri yönünde öneriler aldıklarını kaydeden Aydoğan, Alanya’dan Gazipaşa’ya kadar ilçe kırsalında bir gezi yaptıklarını bildirdi. Aydoğan, nerelere spor kompleksleri yapılabilir, bunları belirlediklerini aktararak siyasi iradenin de kendilerine destek olması gerektiğini kaydetti. “TURİZMDE ATIŞ SERBEST!.. UÇUK PROJELERDEN KORKMAYIN”
Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Baraner, Avrupa’nın anlayış değiştirdiğini söyledi. Baraner her türlü uçuk kaçık projeyi düşünmemiz gerektiğini belirterek, “Turizm sektöründe atış serbest. İstediğiniz uçuk, kaçık projeyi uygulayın. İsterseniz 70 yaş üstü bisiklet olimpiyatları adı altında organizasyon yapın. İsterseniz daha farklı çalışmalar. Konuşmaktan, uygulamaktan çekinmeyin” dedi.  Geçmiş dönemde ekonominin reyting yaptığını anlatan Baraner, bugün ise sosyal ve kültürel yapının reyting yaptığını kaydetti. Turistlerin dinamik olmak istediğini vurgulayan Baraner, hareketin sağlık anlamına geldiğinin altını çizdi. Dünyanın yeni yatırımlar istediğini kaydeden Baraner, 2020 yılında turist profilinin tamamen değişeceğini belirtti. Baraner sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alanya çok iyi bir marka ama verimi düşük. Herkes sizin gibi aynı sandalyeye oturamıyor. Anlayacağınız her şehirde yerel idareciler bir konuda sizin gibi bir araya gelemiyor.”
“KOMİSYON KURUP TAKİPÇİ OLACAĞIZ”
Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kaymakam Doğan, “Baraner’in de belirttiği gibi beraber oturabilmemiz, ortak bir paydada buluşabilmemiz bile çok önemli. Yöneticileri bir araya gelemeyen nice kentler var. Spor turizmi üzerine çalışacağız, kavrayacağız ve acil bir eylem planı hazırlayacağız. Sanırım ilçenin mülki amiri olarak da düğmeye basmak bizim işimiz. Toplantının ardından bir komisyon oluşturacağız ve bu Spor Turizmi Komisyonu marifetiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.  Toplannın ardından bir değerlendiren ALTSO başkanı Kerim AYDOĞAN, bu konunun Oda olarak en öncelikli konularından birisi oldupunun altını çizerek dünya da 150 Milyar doları bulan bu paydan Alanya’nın hak ettiği payı alması ve turizm hareketliliğinin 12 aya yayılması için en uygun alternatifin spor turizmi olduğunu vurguladı. Toplantının bu açıdan spon derece yararlı oldupunu vurgulayan Aydoğan, bu konuda öncülük yapan Alanya Gazeteciler Cemiyeti’ne teşiekkür etti.   Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Alanya’da Spor Turizmi’nin gelişmesi adına yapılan ve yapılabilecek çalışmaların yer aldığı Rapor ektedir… Söz konusu raporu indirmek için TIKLAYINIZ… 
 



Documents

  • Söz konusu raporu indirmek için TIKLAYINIZ...  (165.74 KB)


Photo Gallery

SPOR TURİZMİNİN GELECEĞİ AGC’DE ELE ALINDI
SPOR TURİZMİNİN GELECEĞİ AGC’DE ELE ALINDI