Photo Gallery

TARIM BAKANI MEHDİ EKER ALANYA DA

14492

TARIM BAKANI MEHDİ EKER SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU AL-ET A.Ş. Tarafından düzenlenen Besicilik Paneli’ne katılmak üzere Alanya ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi EKER sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Ülkemizin birçok noktasında et ve et ürünleri ticareti yapan AL-ET Entegre Tesisleri Tic. ve San. A.Ş tarafından 13 Nisan Pazar Günü Alanya Kültür Merkezinde düzenlenen ”Besicilik ve Kırmızı Et Sanayi Sorunları Paneli”ne  Tarım ve Köyişleri bakanı Mehdi EKER de katıldı. Toplantıda Oda Başkanımız Kerim Taç tarafından ilçemiz ekonomisine katkıları nedeniyle AL-ET Yönetim Kurulu Başkanı Hasan HACIİNCE’ye şükran plaketi sunuldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker AL-ET Entergre Tessileri tarafnıdan ilçemizde düzenlenen Besicilik ve Kırmızı Et Sanayi’nin sorunlarını konulu panele katıldı. Bakan Eker’in katıldığı toplantıda ilçemiz, bölgemiz ve ülkemizdeki sektörün gelişimi, sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı. Oda Başkanımız Kerim Taç, toplantının ardından ilçemiz ekonomisine katkıları nedeniyle bir marka haline gelmeyi başaran ve bölgemizin en büyük sanayi kuruluşu olan AL-ET Alanya Entegre Et Tesisleri Tic. ve San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hacıince’ye şükran plaketi takdim etti. EKER; “AB İLE TÜRKİYE KIYASLANMAMALI”
Çok sayıda sektör temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda Bakan Eker, Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’nin karşılaştırılmasının doğru bulmadığını ifade etti. Bakan Avrupa Birilği ülkeleri ve Türkiye’nin emsal bile edilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Avrupa Birliği ülkeleri ile bizim ülkemizin et tüketimi, farklı. Biz Akdeniz tipi beslenme yapıyoruz” dedi. KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
2002 yılında Türkiye’deki tarımsal desteklemenin 1.8 milyar YTL olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Bunun yüzde 85’ini doğrudan gelir desteği oluşturuyordu. Hayvancılığa ise sadece 80 milyon YTL idi. 2007 yılında hayvancılık için tahakkuk eden para ise 1.2milyar YTL. Bu bizim hayvancılığa verdiğimiz önemi gösteren en bariz göstergedir” dedi. Ülkeye kaçak yoldan et sokulduğu konusunda yapılan eleştirilere de cevap veren Bakan Eker, “Biz kayıt dışılığı kaçakçılık olarak görüyoruz. 1 milyon tonunu üzerinde et var Türkiye’de. Kayıtlı olanlar ise 420 bin tondan 490 bin tona 5 yıl çıktı. Tamamı bunun kayıtlı değil. Problem bu, maalesef mezbahalarda kesildi halde kayıtlı olmayan var. Bu bizim sistemimiz içinde işleyip giden bir mekanizma. Bu hayvancılığın sorunundan çok bizim sosya ekonomik yapımızla ilgili bir sorun.” dedi. “KUŞ GRİBİ VE KUDUZLA MÜCADELE”
Bakan Eker, kuş gribiyle ilgili Türkiye’nin örnek ülke haline geldiğini anlattı. Kuş gribiyle karşılaşıp, hastalığın etkilerini asgari düzeyde atlatabilmiş başka bir ülke olmadığını belirten Eker, ”Türkiye’nin hiçbir profesyonel ve ticari kuruluşta kuş gribi görülmedi. Aldığımız tedbirlerle bunu önledik” dedi. Kuş gribiyle mücadele konusunda 56 milyon dolar ve 14,5 milyon avroluk iki proje uygulandığını belirten Eker, kuduz hastalığının kontrolüyle ilgili de Türkiye’de bugüne kadarki en etkili ve kapsamlı projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 12 milyon Avroluk projenin 3 yıl süreceğini anlatan Eker, projede Türkiye’deki bütün kedi ve köpeklerin aşılanacağını, ayrıca 6 ilde de yaban hayatına dönük çalışma başlattıklarını dile getirdi. Mehdi Eker, ”Yani ormanlardaki yaşayan tilkileri bile kuduza karşı ağız yoluyla aşılıyoruz. Bunu da başlattık” diye konuştu. “STOĞUMUZ YETERLİ”
Bakan Eker, konuşmasının ardından bazı gıda maddelerinde görülen artışla ilgili sorulara da yanıt verdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, prinç gibi bazı gıda maddelerindeki fiyat artışını stokçulara maal ederek, “Türkiye’nin ne buğdaya nede pirinçle ilgili sorun var. İkisi içinde yeni üretim sezonunu kadar yurt içinde elimizde yeteri kadar stogumuz var. Yurt dışındaki artışlar spekülatif maksatlıdır.” dedi. Bir gazetecinin “stok mu yapılıyor” sorusu üzerine, “Maalesef ellerindekini piyasaya vermiyorlar. Bununla ilgili haberler yapılınca da panik havası oluyor. Bunlar doğru değildir. Elimizde yeteri kadar stok var, ilave bağlantılarımız var, İthalat ihtiyaca göre hem özel sektör hem de Toprak Mahsulleri tarafından yapılıyor. Endişeye gerek yok” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de hububat ürünlerinde bazı kişilerin stokçuluk yaparak piyasa vermediklerini söyledi.




Photo Gallery