ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NDE İPEK YOLU PROJESİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nden Odamıza ulaşan 03.04.2014 tarih ve 0411/7000 sayılı yazıda, Türk Tanıtma Vakfı’nın yazısına atfen, Çin Halk Cumhuriyeti Xian kentinde bir devlet kuruluşu olan “Tang West” şirketinin İpek Yolu adı altında 700 Milyon Dolarlık bir proje oluşturduğu bildirilmektedir. Bu projeye göre, Xian şehrinde büyük bir caddeye İpek Yolu Caddesi adı verildiği ve bu cadde üzerinde İpek Yolu güzergahına dahil 14 ülkenin her birine 2500-3000 m2 civarında bir bina inşa edilip bu ülkelere verileceği bildirilmektedir. Bu binaların tüm diğer devletlerin Kültür Bakanlıklarına, Türk binasının ise Türk Tanıtma Vakfı’na (TÜTAV) verileceği ifade edilerek, kiracının, işletmenin amacı ve şekline göre yalnız iç dekorasyonu yapacağı belirtilmektedir. Yazıda devamla, binada her ülkenin kendi ülkelerinin gıda ve giyim gibi ürünlerini pazarlayıp satabileceği belirtilmektedir. TÜTAV’ın işletmeci kişi ve kuruluşları belirleyip, Tang West şirketine bildireceği, Tang West şirketinin de sadece TÜTAV’ın bildirdiği ve takdim ettiği firma ya da kişilerle bir kira anlaşması yapacağı ifade edilmektedir. Tahsis edilen binanın m2sinin 8 ABD Dolarından verileceği, binanın emsal m2 değerinin ise 27 ABD Doları civarında olduğu belirtilmektedir. İşletmecinin isteğine göre alan (dükkan) tahsis edileceği bildirilmekte olup, kiralama süresinin 5 yıl olmakla beraber 5 yıl sonra bu sürenin tarafların istemesi halinde uzatılabileceği ifade edilmektedir. Xian şehrine yılda 220 milyon turist gelmekte olup, bunun 210 milyonu Çin’in muhtelif eyaletlerinden, 9-10 milyonu ise yabancı ülkelerden gelmektedir. İşletmeciler, ürünlerinin satışını kurulacak mekanlarda yapabileceği gibi ihraç imkanları da bulunacaktır. İpek Yolu projesinin Orta Asya bölümü 2013 yılının Ekim ayında bir törenle açılmıştır. Türkiye, İtalya, İngiltere’ye verilen binaların inşaatı ise 2015 yılının ilk yarısında tamamlanacaktır. Söz konusu proje ile ilgilenenlerin TÜTAV (Tel:0312-4375166) ile temasa geçmesi gerekmekte olup, Xian Şehri Genel Bilgisi ve diğer ülkelere verilen binaların resimlerine Birliğin web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkanları/Özelleştirme ve Yatırım Projeleri” bölümünden ulaşılabilmektedir.