EXİMBANK VE AVRUPA YATIRIM BANKASI KREDİSİ

Dünya Bankası İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi ve Avrupa Yatırım Bankası Kredisi

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’nden odamıza ulaşan 06.10.2011 tarih ve 0412/23124 sayılı yazıda, Dünya Bankası kaynaklı İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi (EFIL-IV) ve Avrupa Yatırım Bankası Kredisi kapsamında yapılan yeni düzenlemeler neticesinde EFIL- IV kapsamında, firma limitinin 20.000.000,- ABD Doları, Avrupa Yatırım Bankası Kredisi kapsamında firma limitinin 12.500.000,- Avro olarak geçerliliğini koruduğu, grup limitinin kaldırıldığı bildirilmiştir. Yazıda devamla, Dünya Bankası kaynaklı İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi’nin gemi/yat yapımı, makine imalatı, elektrik-elektronik, otomotiv yan sanayi ve demir dışı metal sektörlerinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik firmalarına; Avrupa Yatırım Bankası Kredisi’nin ise sanayi, turizm ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ), ihracata ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik olarak yurt içinde gerçekleştirecekleri sabit sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı amacıyla kullandırılmakta olduğu belirtilmektedir. Her iki program kapsamında da finansman ihtiyacına konu hammadde, aksam/teçhizat, tesis ve yapı harcamalarını işletme sermayesi veya yatırım kredileri ile finanse edilebilmekte olduğu kaydedilmiştir. Projeleri Banka tarafınca değerlendirilerek uygun bulun firmalara, döviz cinsinden Libor/Euribor+1,5’den başlayan faiz oranlarıyla kullandırılacak kredilerin vadesi, işletme kredileri için bir yıl ödemesiz dönem dâhil 5 yıl, yatırım kredileri için ise 2 yıl ödemesiz dönem dâhil 7 yıl olduğu belirtilmiştir. Kredi programları hakkında ayrıntılı bilgiye www.eximbank.gov.tr internet adresindeki, “Krediler menüsünden ulaşılabileceği, kredi başvurularının Türk Eximbank Genel Müdürlüğüne yapılabileceği bildirilmiştir. Bilgileriniz rica olunur.