46.CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU TÜRKİYE VE AVRUPA’DA SES GETİRDİ

46.CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU ALANYA’NIN YÜZAKI OLDU İstanbul’da 11 Nisan Pazar günü başlayan 1257 kilometrelik parkur, 18 Nisan 2010 günü koşulan Alanya-Antalya etabıyla sona erdi. 7 gün süren organizasyonu TRT ve Eurosport canlı olarak yayınladı.

Tur finalinin ardından yapılan ödül törenine  Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Kaymakam Hulusi Doğan, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Bisiklet Federasyonu As Başkanı Abdurrahman Açıkalın, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen katıldı. Dereceye girenlere madalya ve şiltlerin yanı sıra Alanya Muzu ikram edildi.

TRT VE EUROSPORT NAKLEN YAYINLADI Tur,2008 yılından bu yana Fransa Bisiklet Turu standartlarına taşınarak Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından 2. HC kategorisine yükseltildi. 7 gün süren organizasyonu TRT ve Eurosport canlı olarak yayınladı. DEV ORGANİZASYON

Turu 102 kişilik çekim ekibi, 1 uçak, 2 helikopter, 4’ü motosikletli 8’i sabit 20’ye yakın kamera ile izledi. Her gün hareket halinde olan 750 görevli bulunduruldu. 20 tır, 160 araç ve 30 motorize güvenlik görevlisi, 10 motosikletli polis, 5’i yabancı 8 hakem, 2’si motosikletli 3’ü ambulansta olmak üzere 5 sağlık ekibi tur boyunca görev yaptı.

Yarışın birinciliğini ferdi genel klasman sıralamasında 32 saat 42 dakika 28 saniye ile ISD Neri takımından Giovanni Visconti elde etti.

Genel klasmanda HTC Columbia’dan Tejay Van Garderen ikinci, Fransa’nın Cofidis ekibinden David Moncoutie üçüncü oldu. Takım genel klasmanda ilk üç sırayı İtalya’nın ISD-Neri, Fransa’nın Cofidis ve ABD’nin HTC Columbia takımları aldı. Turun son etabı olan 166 kilometrelik Antalya-Alanya güzergâhını ise 3 saat 41 dakika 42 saniye ile ABD’nin HTC Columbia takımından Andre Greipel birinci tamamladı. Greipel, 5 etabı birinci bitirdi, ancak genel klasmanda ilk üç sıraya giremedi. Antalya-Alanya etabının startında sporcular, uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczysnki ve eşi için kollarına siyah bant taktı. Tura damgasını vuran İtalyan Giovanni Visconti’nin sözleri, günlerce süren koşuşturmanın mükafatı gibiydi: “Aileme ve dostlarıma tekrar Türkiye’ye gitmek istediğimi söyleyeceğim.” Eurosport ve TRT’nin yanı sıra 123 ülkede her gün 2 saat süreyle 28 dilde canlı olarak yayınlanan maraton, yaklaşık 1 milyar kişiye ulaştı. Organizasyonda bisiklet dünyasının önemli isimleri, yöneticileri, yüzlerce çalışanı ağırlandı. Her gün bir etaptan diğerine dünyanın gözde sporcularının mücadelesine tanık olurken, kafilenin geçeceği yolları hazırlayan güvenlik güçleri, karayolları ve parkur ekipleri ve finişte yarışma alanlarını hazırlayarak onları karşılayan öncülerle güne başladı. Günün sonunda ekranlara yansıyan finiş coşkusu, sporcular arasındaki rekabet, parkur boyunca onlara eşlik eden Türkiye görüntüleri yorgunluk, uykusuzluk nedir bilmeden saatlerce yollarda, yarışma alanlarında tur ile hareket eden herkese moral verdi. Tur 2010’da ağırlanan bisiklet dünyasının önemli isimleri, ülkemizin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerine tanık olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

46.CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU TÜRKİYE VE AVRUPA’DA SES GETİRDİ