Alanya Belediyesi’nden odamıza ulaşan yazıda, İşyeri Açma Ruhsatlarına İlişkin Yapılan Değişiklikler ile ilgili şu görüşlere yer verilmiştir: “İlçemizde faaliyet gösteren işyerlerinin ruhsatlandırılması hususunda esnaflarımızın lehine bazı değişiklikleri içeren Esnaf ve Ticaret Komisyonu Raporu Alanya Belediye Meclisi’nin 01.10.2024 tarihli toplantısında görüşülerek karara bağlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Belediyemiz Meclisi’nin 01.10.2024 tarihli toplantısı ile yürürlüğe giren kararlar şu şekildedir:
-Erkek berberi olarak faaliyet gösterecek işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken asgari büyüklük 10 m² olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca, işyerinde bulunan her müşteri koltuğu için 10 m² ilave edilerek nihai işyeri büyüklüğü belirlenecektir. Hijyen koşullarının sağlanabilmesi için işyerlerinde tuvalet bulunması ve aletlerin dezenfeksiyonu için ışıklı dezenfeksiyon cihazlarının bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, kullanılan kan taşları dışında herhangi bir makinenin kullanılması yasaklanmıştır. Erkek berberlerinin işyerlerinde elektrikli süpürge bulundurmaları zorunludur.
-Belediyemiz sınırları içerisinde, 30 Eylül 2024 tarihinden önce aynı adreste ve aynı işkolunda faaliyet göstermekte olup, asgari metrekare şartını sağlayamadıkları için işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan işletmelere yönelik olarak, işbu meclis kararının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde başvuru yapmaları halinde, faaliyet konusu itibarıyla ruhsatlandırma için gerekli olan can ve mal güvenliği ile ilgili Yönetmeliğin ve ilgili diğer mevzuatın amir hükümlerinde belirtilen şartları taşıması halinde bir defaya mahsus olmak üzere Sıhhi işyerlerinde asgari metrekare şartı aranmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesine, Umuma Açık ve İstirahat ve Eğlence Yerleri ruhsatlarında %20 opsiyon verilerek ruhsatlandırılmasına karar verilmiştir.
-6360 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle köyden mahalleye dönüşen bölgelerde bulunan ve 30 Eylül 2024 tarihinden önce aynı adreste ve aynı işkolunda faaliyet göstermekte olup, asgari metrekare şartını sağlayamayan işyerlerine, faaliyet konusu itibarıyla ruhsatlandırma için gerekli olan can ve mal güvenliği ile ilgili Yönetmeliğin ve ilgili diğer mevzuatın amir hükümlerinde belirtilen şartları karşılamaları kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere metrekare şartı aranmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir.
-Girişimcilerin henüz faaliyetlerine başlamadan önce belirledikleri işyeri adresinin ve planladıkları faaliyetlerin ruhsata uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla bir “İşyeri Ruhsata Uygunluk Ön Onayı Sistemi” oluşturulacaktır. Bu sistem, girişimcilere faaliyetlerine başlamadan önce hukuki ve idari süreçlerde kolaylık sağlayacaktır. Sistem kapsamında yapılan başvurular, ilgili birimler tarafından değerlendirilecek ve işyeri açılabilirliği hususunda ön onay verilecektir.”
Tüm üyelerimize önemle duyurulur.