MÜZİK YAYINLARI İLE İLGİLİ SEMİNER İLGİ GÖRDÜ Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 03 Mayıs 2012 Perşembe günü bölgemizi yakından ilgilendiren “Müzik Yayınları Telif Hakları” konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
ALTSO Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Avukat Muammer Uysal, Uzman Güray Gürses ve RATEM Alanya Temsilcisi Servet Sipahioğlu katıldı. Seminerin oturumunu ALTSO Genel Sekreteri Servet Ünlü yönetti. Toplantının açılışında konuşan ALTSO başkanı Kerim Aydoğan, amaçlarının çok sayıda müzik birliği karşısında üyelerinin mağdur olmaması ve telif hakları konusunda en uygun şartlarda lisans edinmelerine olanak sağlamak olduğunu söyledi. Aydoğan, bundan önce de bu konuyu ele aldıklarını ama meslek mensuplarının telif hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için ortak hareket etme imkanı bulamadıklarını hatırlattığı konuşmasında; “Çok sayıda üyemizin yasalara uygun çalışmak için sözleşme yaparak sorumluluğunu yerine getirmek istediğini ancak karşı tarafta yaşanan çok başlılık nedeniyle mağdur olduğunu görüyoruz.
Ortak hareket edememenin verdiği sıkıntılar ve sektörün bu olayı gerektiği kadar ciddiye almaması nedeniyle bugün konuyla ilgili uzman avukat Muammer Uysal vasıtasıyla yeniden gündeme taşımak istedik. Bilindiği üzere umuma mahsus Müzik Yayınları Telif Hakkı konusunda kanun koyucular ticaret erbabına mutlak suretle lisans alma zorunluluğu getirdi. Ancak sektör temsilcileri çok sayıda hak iddia eden meslek birlikleri arasında sorununu çözecek muhatapları bulmakta zorlanıyor. Biriyle anlaşma yapsanız bir diğeri hak talep edebiliyor. Bu manada hedefimiz ortak hareket ederek en uygun şartlarda ticari işletmelerde müzik yayını yapan üyelerimizin lisans alabilmesine yardımcı olmaktır” dedi.
Daha sonra telif hakları ile ilgili süreci anlatmak, yeni hazırlanan kanun tasarısı hakkında bilgilendirme yapmak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla Avukat Muammer Uysal söz aldı. Uysal, telif hakları konusunda müzik birlikleri tarafından verilen mücadelenin yanında sektör temsilcilerinin verdiği mücadelenin yetersiz olduğunu söyledi. Bugüne kadar 7 Telif Birliğinin ayrı ayrı hak talebinde bulunduğuna işaret eden Uysal, “Birlikler ile toplu anlaşma dönemi sona erdi. Şimdi bakanlık meslek birlikleri kanun değişikliği taslağı hazırlıyor. Bakanlık 2009 yılından bu yana müzik birliklerini tek çatı altında toplayacağını açıklamıştı. 2012 Eylül ayında yasalaşması beklenen taslağı inceledim. Maalesef yasada tüm birlikler yine tek çatı altında toplanmıyor ama ortak lisanslama birimi zorunlu kılınıp tek elden toplu lisans alma hakkı veriliyor. Yasayı Avrupa Birliğine sunacaklar. Sektör temsilcilerine de sorulduğunu umuyorum. Burada işte Alanya Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların olaya el atması ve sektörün beklentilerini bakanlığa aktarmaları gerekir” dedi. Müzik birliklerinin hangi yöntemle müzikli iş yerlerine cezai işlem uyguladığına da değinen Uysal; “ Müzik birlikleri için denetimlerde iki yöntem var. Birincisi cezai işlem diğeri hukuki işlem. Ama cezai işlem diğerinden daha pratik ve kolay sonuç verdiği için bunu tercih ediyorlar. Gidiyorlar müzikli işletmeye ve tespitte bulunuyorlar. Tespiti yapıp savcılığa suç duyurusunda bulunuyorlar. Diğer hukuki yöntem biraz daha uzun sürüyor. Hukuki işlemde ya müziğin durdurulması ve tazminat talebi oluyor. Süreç uzadığı için ödemeler de sürekli artıyor” dedi.
Ratem Temsilcisi Servet Sipahioğlu ise yaptığı açıklamada sanata ve sanatçıya saygı kapsamında ücret ödenmesine karşı olmadıklarını ama verdikleri paraların nereye ve nasıl gittiğini bilmek istediklerini söyledi. Müzik yayınları konusunda yakında 16 Meslek Birliğinin olacağını belirten Sipahioğlu, “Burada avukatlarımız da var. Çıkacak sonuç bildirgesini bakanlıklara iletelim. Sesimizi duyuralım” diye konuştu. Not: Panelin Tmamını İzlemek İçin TIKLAYINIZ.www.alanyaweb.tv