09 HAZİRAN DÜNYA AKREDİTASYON GÜNÜ

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’tan odamıza ulaşan 12.06.2017 tarih ve 26035630-820-839-2437 sayılı yazıda Türk Akreditasyon Kurumu’nun uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla kurulmuş olup 1999 yılından bu yana ülkemizde akreditasyon hizmeti sunduğunu belirtmektedir.

TÜRKAK aynı zamanda Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF)’nun tam üyesi konumundadır. Türk Akreditasyon Kurumu adı geçen bu kuruluşlar ile faaliyet gösterdiği tüm alanlarda Çok Taraflı Tanıma Anlaşması (MLA-MRA) imzalamıştır. Bu bağlamda; Türk Akreditasyon Kurumu’nun uluslararası tanınırlığını ilgili tüm uluslararası öğütlerce teyit edilmiştir.

Yazıda devamla, Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF)’nun müşterek girişimleri sonucunda her yıl 9 Haziran günü akreditasyon ve kalite bilincinin arttırılması, akreditasyonun daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla Dünya Akreditasyon Günü olarak kutlandığı ve her yıl farklı temaların işlendiği Dünya Akreditasyon Gününde bu yılın temasının “Akreditasyon: Kanun Politikasını Destekleyen Küresel bir Araç” olarak belirlendiği belirtilmiştir.

Standartlar, uygunluk değerlendirme ve akreditasyon inşaat sektörünün, bina sahiplerinin ve yüklenicilerden üreticilere, tasarımcılar ve mimarlara, yapı mühendislerinden inşaat mühendislerine kadar tüm operatörlerin desteklenmesi için kullanılan köklü ve kabul gören araçlardır. Aynı zamanda politika belirleyiciler, yerel yönetimler ve düzenleyiciler tarafından da inşaatla ilgili düzenlemeler, çevrenin korunması, kamu güvenliği, dolandırıcılığı önleme, halkın güveni ve yenilikçi alanlarında destek sağlama amacıyla da kullanılmaktadır.

Dünya Akreditasyon Günü ile ilgili detaylı bilgilere ve tanıtıcı materyallere http://www.turkak.org.tr ve http://www.publicsectorassurance.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Dünya Akreditasyon Gününüz Kutlu Olsun.