SAHTE İŞ MÜFETTİŞİ UYARISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan İşletmelere Sahte İş Müfettişi Uyarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 21.07.2009 tarih ve 22542 sayılı yazısı ekinde odamıza ulaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının 15.07.2009 tarih ve 6540-035276 yasında iş yeri sahipleri uyarılarak yalan beyanla kendilerini “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi” olarak tanıtan bazı kötü niyetli kişilere karşı tedbirli olmaları istenmiştir.
Yazıda; iş yeri sahip ve çalışanlarının bu tür kötü niyetli yaklaşımlarla kendilerine haksız menfaat sağladığını saptadıkları kişileri İş Teftiş Kurulu Başkanlığı veya emniyet birimlerine bildirilmelerinin önemine dikkat çekti.
  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yazıda şu ifadelere yer verildi:
  Son günlerde bazı kişilerin kendilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi gibi tanıtmak suretiyle işyerlerinde giderek ya da telefonla teftiş yapacaklarını beyan ettikleri, sahte belgeler düzenleyerek işverenlerden menfaat sağlamaya çalıştıkları bunun yanı sıra kitap, dergi ve benzeri yayınlar ile toplantı, yemek, seminer organizasyonu davetiyeleri sattıkları ya da Bakanlık adına malzeme alacaklarını belirterek para topladıkları yönünden ciddi duyumlar alınmaktadır.
  Bakanlık ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı kamuoyu huzurunda rencide eden bu tür olaylar dolayısıyla bir açıklama yapma gereği duymuştur.
  İş Müfettişleri teftiş faaliyetlerini yürürlükteki yasalar, tüzük ve yönetmelikler ile sair mevzuata uygun olarak önceden hazırlanan ve kendilerine verilen teftiş programları dahilinde yürütmekte ve teftiş amacıyla gittiği işyerinde öncelikle işveren, işveren vekili gibi üst düzey yöneticiler ile tanışarak kimliğini gösterip geliş amaçlarını bildirmektedirler.
  Bunun yanında İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan yayınların tamamı ücretsiz olup, satışa sunulan herhangi bir yayınları bulunmamaktadır. Ayrıca Kurul Başkanlığınca yürütülen tüm faaliyetler ücretsiz olarak yerine getirilmekte, toplantı, yemek, seminer ve benzeri adlar altında ücretli herhangi bir organizasyon gerçekleştirmemektedir.
  İşveren, işveren vekili ve diğer ilgililerin benzer bir durumla karşı karşıya kalmaları halinde ilgililerden bahsi geçen kimlik belgesini göstermeleri talep etmeleri herhangi bir şüphe veya tereddüt halinde Kurul Başkanlığı veya Grup Başkanlığı ile irtibata geçmeleri, sahtecilik yada dolandırıcılık halinde emniyet birimleri ve Cumhuriyet Savcılıklarına başvurmaları önem arz etmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı
Tel: 0 312 296 62 26  Faks: 0 312 212 29 61