SCHENGEN DEVLETLERİ KONSOLOSLUKLARI VİZE BİLGİ SİSTEMİ HAKKINDA

2715

25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Türkiye’deki tüm Schengen Devletleri konsoloslukları Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanacaklardır. VBS Avrupa Birliği’nde ortak bir Özgürlük, Güvenlik ve Adalet alanının oluşturulmasının ve Schengen bölgesinde kişilerin serbest dolaşımının teknik bir sonucudur.

Vize Bilgi Sisteminin Ekim 2011’den bu yana ve son olarak Mayıs 2014’de Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Avustralasya’da olmak üzere, dünya çapında kademeli olarak başarılı bir şekilde tesis edilmesi neticesinde, 25 Eylül 2014’den itibaren Türkiye’de ve Batı Balkanlar’da da devreye sokulmuştur.

VBS, Schengen Devletleri yetkilileri arasında (3 aya kadar olan) kısa süreli vizeler konusunda veri alışverişine imkân sağlayan merkezi bir veri tabanıdır. VBS Schengen bölgesinin dış hudutlarında vize başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştıracaktır.

Başvuru sahiplerinden Schengen vizesine müracaat ederken biyometrik verilerini (parmak izleri ve dijital fotoğraf) sunmaları istenecektir. Bu sadece birkaç dakika alan basit ve ihtiyatlı bir prosedürdür ancak kişilerin başvuru merkezlerine veya konsolosluklara bizzat gitmelerini gerektirmektedir. 5 yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında parmak izleri VBS’deki önceki başvuru dosyasından kopyalanabilecek, Biyometrik veriler, Schengen vize başvuru formunda sağlanan verilerle birlikte VBS merkezi veri tabanına kaydedilecektir.

Schengen vize başvurularında yapılacak olan değişiklik sonucunda bazı Vize başvuru merkezlerinde biyometrik başvurular mümkün olmayacaktır. Başvurular, randevu almak suretiyle Konsolosluklardan ve Büyükelçiliklerden yapılabilecektir.

Detaylı Bilgi İçin:
Esme DURUSOY
Turizm, Dış İlişkiler ve Fuarlar Şubesi
Tel: 0242 5121697 / dahili 203,
Faks: 0242 5136907,
E-mail: turizm@altso.org.tr