Dosyalar

SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ DUYURUSU

Sigorta Prim Teşviklerinden Yararlanma Duyurusu

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı  Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün Odamıza gönderdiği 14.06.2011 tarih ve 12645208 sayılı yazıda 6111 Sayılı kanunla yapılan sigorta primi desteği düzenlemeleri ile ilgili açıklamalar yer verilmiştir.  Buna göre: Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiĢiklik Yapılması Hakkında Kanun ile; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden, 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunun geçici 7nci ve geçici 9ncu maddelerinde öngörülen işveren hissesi sigorta prim desteklerinden, yararlanılmasına ilişkin esaslarda bazı değişiklikler yapılmış, ayrıca; 4447 sayılı Kanuna, yeni bir sigorta primi işveren hissesi desteğinin yer aldığı geçici 10 uncu madde eklenmiştir. Dolayısıyla; işverenlerimiz, 5510 sayılı kanun ile getirilen ve işveren prim oranından yapılan 5 puanlık indirimin yanı sıra, 4447 sayılı yasanın geçici 10 uncu maddesinde belirtilen tüm teşviklerden aynı anda ve birlikte yararlanabileceklerdir.

6111 sayılı kanunla sigorta prim desteklerinde yapılan düzenlemeler 01.03.2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulama usul ve esasları ile halen yürürlükte bulunan sigorta primi destekleri ile ilgili olarak uygulamada karşılaşılan bazı tereddütlere ilişkin hususlar Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yayımlanan 2011-45 sayılı genelgede açıklanmıştır. Yeni kanun ile prim teşviki olarak getirilen, 4447 sayılı kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanma şartları ve süresi aşağıda belirtilmiştir. Sigortalı yönünden:
a) 01.03.2011 ila 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınmış olması,
b) 18 yaşından büyük olması
c) İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde kurumumuza verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması
d) Fiilen çalışması İşyeri yönünden;
a) Özel sektör işverenlerine ait olması
b) Sigortalının, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
c) Yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması,
d) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde kurumumuza verilmesi,