TURİZM TESİLERİNDE İŞ MEVZUATI DENETİMLERİ

Çalışma Bakanlığı Tarafından Turizm İşletmelerinde Denetimler Başlıyor.

T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Antalya İş Teftiş Grup Başkanlığı tarafından, Bakanlık Makamının, 27/05/2010 tarihli oluru ile ülke düzeyinde yürüttüğü projelerden biri olan ‘’Turizm Sektöründe Çalışma Mevzuatına Aykırı Uygulamaların Önlenmesi Projesi’’, 2010 yılında yürütülmüştü. Bu projede, başta sektör temsilcileri, işçiler ve işveren /vekilleri ile görüşmeler yapılmış, bu çalışmalar sonunda ‘’Turizmde Çalışma Sürelerine Aykırı Davranışların’’ temel risk alanlarından biri olduğu saptanmıştı. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, bilgilendirici, önleyici ve risk odaklı, sosyal taraflarla paylaşımcı, birlikte sorunları ve çözüm önerilerini ortaya konulması evrensel nitelikli yaklaşımını benimseyen teftiş anlayışıyla;  2011 yılı turizm sezonunda da, Antalya ilinde ‘’Turizmde Çalışma Sürelerinin İyileştirilmesi’’ adı altında bir projenin denetiminin yürütülmesine karar verildiği bildirilmiştir. Konu ile ilgili Alanya Kaymakamlığı’nın 31.05.2011 tarih ve 5061 sayılı yazıları ile Odamıza ulaşan bilgilerde Antalya İş Teftiş Grup Başkanlığı tarafından yürütülecek projenin uygulama alanının Antalya İl Merkezi ile Alanya, Manavgat, Serik ve Kemer ilçeleri olarak belirlendiği görülmüştür. Proje teftişinin etkinliğinin arttırılması, kamuoyu duyarlılığının oluşturulması, sosyal taraflarla karşılıklı iletişim içerisinde bulunulması ve sosyal etkinliklerin yapılabilmesi amacıyla ilçe Kaymakamlıkları ile koordineli çalışma ve işbirliği yapılması planlanmaktadır. Bölgemizde toplam 8 İş Müfettişi ve 1 Müfettiş yardımcısı tarafından yapılacak denetimler 31.12.2011 tarihine kadar devam edecek.  İşletmelerin ve üyelerimizin söz konusu denetimlerde başta ‘’çalışma süreleri’’ olmak üzere iş mevzuatı açısından eksikliklerini gidererek hazırlıklı olmaları ve denetim görevlilerine yardımcı olmaları rica olunur.