EBRD TÜRK YATIRIMCILARA 200 MİLYON USD ENERJİ FİNANSMANI KREDİSİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ, YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇÖZÜMLERİ KONUŞULDU Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, (EBRD)  Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi’ni (TurSEFF)  Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda  düzenlediği bir toplantı ile  tanıttı. Toplantıda konutlara ve özel sektöre yönelik, proje ortağı yerel bankalar aracılığıyla dağıtılacak 200 milyon dolarlık bir kredinin ne şekilde verileceği sürdürülebilir enerji çeşitlerinden söz edildi.

Odamıza kayıtlı çok sayıda firmanın ilgi gösterdiği toplantıya EBRD Yetkilileri Ruhan Ağar, Levent Tanyu, Reiner Behnke ve Burak Kartal konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanımız Kerim Aydoğan, enerji konusunda dünyada gelinen noktada sürdürülebilir ve çevreci alternatif kaynakların önemini vurguladı. Aydoğan bu toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının da Alanya’nın çağın gerisinde kalmadan sürdürülebilir enerjiye uygun kredi olanakları ile kavuşması olduğuna dikkat çekti. Daha sonra kürsüye çıkan EBRD Yetkililerinden Burak Kartal, Bankanın, Türk Finans sektörü ile kurmuş olduğu olumlu iş birliği konularını dile getirdi.Kartal, Bankanın bu alanda ki geçmiş dönem deneyimlerinden söz ederek, bu tür yatırımların işletmelere sağladığı rekabet avantajlarını da önemle vurguladı.

EBRD Türkiye Sorumlularından Reiner Behnke  ise Türkiye gibi enerji maliyetlerinin yüksek olduğu ülkelerde alternatif enerji kaynakları daha büyük önem taşıdığını söyledi. Behnke: “ Türkiye’deki enerji maliyeti Almanya’nın yüzde 20 fazlası. Ben size bir küçük ketçap üreticisi firmadan örnek vermek isterim. Burada birleşik enerji ve ısı sistemi elektriği ve ısıyı aynı anda üreterek enerji maliyetlerini ciddi oranda düşürecektir. Yine böyle bir tesiste ketçap üretiminden arta kalan domateslerle biogaz enerji üretilebilir. Bunun gibi daha pek çok örnek verilebilir. Örneğin, seralarda ısıtma konusunda verdiğiniz bir elektrik kaynaklı ısıya 5 ısınma enerjisi elde edebilecek sistemler kullanabilirsiniz” dedi. Yine Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Levent Tanyu ise, “TurSEFF nedir?” sorusunun cevabını katılımcılara verdi. Tanyu, “TurSEFF enerji tasarrufu önlemleri yatırımlarına yönelik ilk özel kredi olanağı olup geniş bir yelpazedeki potansiyel yatırımlar için sunulmaktadır” derken, Türkiye’nin  TurSEFF’le  EBRD’nin bu programının uygulandığı 12. ülke olduğuna işaret etti.

Tanyu ayrıca; “Krediler özel kişilere ve özel sektörden Türk şirketlerine açık olup, birkaç bin dolardan azami 5 milyon $’a kadar çıkabilmektedir. TurSEFF’in Ortak Bankaları Akbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Denizbank’tır. TurSEFF yalnızca bir kredi olanağı da değildir. ERBD enerji tasarrufu sağlayan yatırımlara finansman sağlamaya ek olarak, çokuluslu şirket MWH önderliğinde, D’Appolonia (İtalya), GFA Envest (Almanya) ve Frankfurt School of Finance and Management (Almanya) ile birlikte yabancı ve Türk uzmanlardan oluşan bir konsorsiyum kurmuştur. Bu uzman ekip kredi için başvurmayı planlayanların yatırım ihtiyaçlarına yönelik en uygulanabilir teknik ve finansal çözümleri belirleyerek kredi başvurularını hazırlamalarına yardımcı olacaktır. TurSEFF Uygulama Ekibi, Türkiye’de Hazine’nin  işbirliğiyle Temiz Teknoloji Fonu ve Avrupa Komisyonu’nun bağışlarıyla finanse edilmektedir. Bu teknik destek kredi sahiplerine ücretsiz olarak sunulmaktadır” diye konuştu. Toplantının ayrıca Reiner Behnke : “TurSEFF çerçevesinde finansmana uygun sektörler arasında sanayi sektörü, ticari hizmetler sektörü, tarımsal işletmeler, KOBİ’ler ve konutlar bulunmaktadır. Bazen en basit çözümler en fazla enerji tasarrufu sağladığından, ısı yalıtımı gibi basit yatırım çözümleri de ileri teknoloji yatırımları kadar krediye uygundur.

TurSEFF Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan, Batı Balkanlar, Orta Asya ve Kafkaslar’da bilinen bir EBRD modelini kullanmaktadır. ERBD bugüne dek Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Projelerine (SEFF’lere) 1.3 milyar doları aşan bir fon ayırmış ve 35 yerel proje ortağı banka aracılığıyla 700 milyon dolar tutarında projeye destek sağlamıştır. İlk SEFF 2004′te Bulgaristan’da başlatılmıştır” diye konuştu. Toplantının son bölümünde ise; “ “ Sanayide ve Tarımda Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji Projeleri v Uygulama Örnekleri ;  Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve Uygulama Örnekleri;  Su Kullanımı ve Atıksu Kazanımı” konuları anlatıldı.

EBRD TÜRK YATIRIMCILARA 200 MİLYON USD ENERJİ FİNANSMANI KREDİSİ