KOBİ’LERE 3 MİLYAR LİRALIK KREDİ DESTEĞİ

KOBİLERE YÖNELİK YENİ DESTEK PAKETİ AÇIKLANDI Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu gün (11 Kasım 2010) düzenlediği basın toplantısı ile KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkarlara uygun koşullarda kredi temin edebilmeleri adına KOSGEB tarafından hazırlanan iki yeni kredi faiz desteği programının ayrıntılarını açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tarafından açıklanan programlar ile KOBİ’lere iki yeni kredi desteği programını uygulanacak. Kredi destek paketinin reel sektöre toplamda 3 milyar lirayı aşan finansman desteği sağlanacak. KOBİ’LERE 3 MİLYARLIK DESTEK
Hazırlanan programların birisi ihracatçılar için diğeri ise (KOBİ) mikro, küçük ve orta boy işletmeler için hazırlandı.  Program uyarınca kullandırılacak kredilerin faizinin % 75’i KOSGEB tarafından ödenecek. Program uyarınca Mikro işletmelere (On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu bir milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan çok küçük ölçekli işletmeler,) 30 bin liraya kadar nakit kredisi kullandırılacak. 2 yıl vadeli (ilk 6 ayı ödemesiz) kredi için sadece 859 lira faiz ödeyecekler. Küçük işletmeler ise  (Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu beş milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler,) 50 bin lira kredi kullanabilecek. Bunun için bin 431 lira faiz ödemeleri yeterli olacak. Orta boy işletmeler (İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu yirmibeş milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler.) 80 bin liraya kadar kredi kullanabilirken, 24 ay vade için iki bin 300 lira faiz ödeyecekler. İsteyen KOBİ bu kredisiyle banka borcunu da kapatabilecek. İhracatçı KOBİ’ler ise 200 bin dolarlık krediyi, 6 ay vadede 874 dolar faizle alabilecek.

Kredi programında kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak ve mevcut limitler kadınlar için 10 bin lira daha fazla olacak. KREDİ İLE BORÇLAR KAPATILABİLECEK
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tarafından yapılan açıklamada KOSGEB’in yeni kredi destek programı ile amaçlarının KOBİ’leri ihracat ve büyümeye yönlendirmek olduğunu belirterek, krediden borçlu işletmelerin de yararlanabileceğini ve alınan krediyi borçlarını kapatmak için de kullanabileceklerini, belirtti.

BAŞVURU İÇİN KOSGEB VERİ TABANINA KAYIT ZORUNLU
Hazırlanan paket kapsamındaki kredilere başvurular 23 Kasım 2010 tarihinden sonra başlayacak. Başvuru için KOBİ niteliğinde işletme olunması (1-250 çalışanı olan, yıllık cirosu 25 milyon lirayı aşmayan) ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı olunması gerekmektedir.  KOSGEB veri tabanına kayıt için ise kurumun internet adresine girilip gerekli bilgilerin girilmesi (http://www.kosgeb.gov.tr/) ve ardından gerekli belgeler ile sistemden çıktısı alınan KOBİ Beyannamesinin onaylanmış suretinin Odamız bünyesinde yer alan KOSGEB Sinerji Odağı na ulaştırılarak onay alınması gerekecek. Daha önce veri tabanına kaydedilmiş firmalar ise destek paketinden yararlanmak için sisteme daha önce verilmiş kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak bilgilerini ve 2009 yılı mali rakamlarını güncellemeleri ardından KOBİ beyannamesi ve ekindeki belgeleri KOSGEB Sinerji Odağına ulaştırmaları gerekmektedir. Firmalar onay işlemlerinin yapılıp yapılmadığını kullanıcı adı ve şifreleri ile siteme girerek kontrol edebilirler. Onay işlemlerinin ardından kredi için başvurular doğrudan KOSGEB’in anlaşmalı bankalarına yapılabilecektir.

BAŞVURULAR 23 KASIMDA BAŞLAYACAK
Daha önce veri tabanına kaydedilmiş firmalar ise destek paketinden yararlanmak için doğrudan KOSGEB’in anlaşmalı bankalarına müracaat ederek kredi talebinde bulunabilecekler.  Destek Paketi Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi İçin Başvuru Yapılacak Bankalar:
Akbank, Alternatifbank, Albarakatürk, Anadolubank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC, Şekerbank, Halkbank, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası’na başvurulacak. Destek Paketi İhracat Kredisi İçin Başvuru Yapılacak Bankalar;
Akbank, Anadolubank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Şekerbank, Halkbank, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası’na başvurulacak. Açıklanan İhracatçı kredisinde ise yukarıdaki şartlar ile birlikte işletmenin ihracat taahhüt etmesi ve bunun belgelemesi gerekecek gerekiyor. İhracat destek kredinsin üst limiti ise 200 bin dolar ve 6 ay vadeli olacak. Burada da kar payı veya faizin yüzde 75’ini KOSGEB karşılayacak. Teminat sıkıntısı çeken işletmeleri, bu konuda Kredi Garanti Fonu A.Ş.’ye başvurabilecektir.

KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz, programlar hakkındaki bilgilere KOSGEB’in web sitesinden, 444 1 567 numaralı KOSGEB Çağrı Merkezi’nden veya KOSGEB Hizmet Merkezlerinden ulaşabileceklerdir.
KOSGEB ALANYA SİNERJİ ODAĞI
Sorumlu: Yaşar EFE
Tel: 0.90.242.512 16 97 Dahili:46

Atatürk Cad No: 19  07400  ALANYA