Foto Galeri

İŞYERİ DENETİMLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

2894

“CEZA KESMEK İÇİN DEĞİL ÇÖZÜM BULMAK İÇİN DENETİM YAPILACAK” Odamız, 08 Temmuz 2010 günü  “İşyeri Denetimleri Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. Toplantıda 01 Haziran – 30 Kasım tarihleri arasında ilçemizde yapılacak olan denetimler konusunda bilgilendirme yapıldı.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Teftiş Antalya Grup Başkanlığı’nın 01 Haziran – 30 Kasım 2010 tarihleri arasında ilçemizde   ‘’Turizm Sektöründe Çalışma Mevzuatına Aykırı Uygulamaların Önlenmesi Projesi’’ kapsamında “Turizm İşkolundaki” işyerleri ağırlıklı olmak üzere yapacağı denetimler konusunda çeşitli bilgilerin verildiği toplantıya ilgi büyüktü. Odamız Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan Baş İş Müfettişleri Ali İhsan Öztürk ile Mevlüt Can katıldı. Odamız  Meclis Başkanı Mustafa Tuna toplantı öncesi yaptığı açılış konuşmasında, “Denetim” kelimesinin insanda tedirginliğe neden olduğuna işaret ederek;  “Buradaki tedirginlik yasal bir açığımız ya da bir hatamız olduğundan değil, özellikle kamu kurumları ve maliye denetimlerinde mutlaka bir eksiklik bulunması gibi bir yargıdan kaynaklanan tedirginliktir.  Bizler ne kadar iyi niyetli ve kanunlara, mevzuata uymaya çalışsak da, sonuçta çok sık değişen uygulamalara ayak uydurma güçlüğü ve oldukça karmaşık olan iş mevzuatı konusunda eksiksiz olabilmek maalesef zordur” dedi. Yabancıların çalışması ile ilgili yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Tuna, “İlçemiz sadece Türk yatırımcılar değil yabancı yatırımcıların da gözdesi durumuna gelmiştir. Ancak bu alanda ve özellikle yabancı uyrukluların çalışma izinleri ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Malumunuz, yabancıların Türkiye’deki çalışmalarını izne bağlamak ve bu yabancılara verilecek çalışma izinleri ile ilgili düzenlemeler ile uygulamadaki çok başlılık giderilmiş ve çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yürütülmesine başlanmıştır. Bu konuda mevzuatın ve yetkili makamın tek elde toplanması doğru adım olmakla birlikte uygulamada izin sürecinin uzunluğu ve zorluğu ile izin işlemlerinin merkeziyetçi oluşu birçok sorunun yaşanmasına ve izin alma sürecinin zorlaşmasına neden olmaktadır.

Özellikle sezonluk bir çalışmayı gerektiren, yaşanan yabancı dil sorunu ile belirli meslek dallarında Türk uyruklu personel bulunamamasından kaynaklanan sorunlar nedeni ile yabancı uyruklu personel istihdamının neredeyse zorunlu olduğu turizm ve emlak sektöründe çok daha öne çıkan bir konudur.  Bu sorun her yıl 50’yi aşkın değişik ülkeden turisti ağırlayan bölgemizde çok daha bariz hissedilmektedir” dedi. AMACIMIZ CEZA YAZMAK DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETMEK
Öztürk, bu denetimleri yaparken amaçlarının ceza kesmek veya işletmeleri mağdur etmek olmadığını bu yüzden de bu bilgilendirme toplantısına ihtiyaç duyduklarına işaret etti. Öztürk, denetimlerde esas hedefin çalışma hayatından kaynaklanan sorunlarına tarafların yaklaşımları, İş Kanunu ile buna dayanılarak yayımlanmış bulunan yönetmeliklerin ve diğer kuralların uygulanmasından doğan sorunların tespitiyle birlikte çözüm yollarının aranması olduğunu de söyledi. Öztürk ayrıca, özürlülerin çalışma yönetmeliği, Kayıt Dışı işçi çalıştırma, yabancı işçi çalıştırma konularında Antalya Bölgesi’nde bir çok sorun ile karşı karşıya kaldıklarını da belirterek, “Bu denetimlerde bu sorunlara köklü çözümleri yine işletme sahiplerinin görüşlerini alarak bulacağız. Özellikle 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelerde özürlü çalıştırma zorunluluğu var ama buna uyan işletme çok az. Özürlü işçi çalıştırmak için ilk şart İş ve İşçi Bulma Kurumu’na başvurmaktır. Bunu bile yapmayan işletmeler var. Yabancı işçiler konusunda da özellikle turistik tesislerin hamam ve saunalarında sorunlar mevcut. Bu sorunları el birliği ile çözmek gerekir” dedi. UYGULAMADA BİR SÜRÜ SORUNLA KARŞILAŞIYORUZ
Baş İş Müfettişİ Mevlüt Can ise işçi kayıt dışı işçi çalıştırma konusuna dikkat çekti. Bir personelin işçi sınıfına girmesi için iş sözleşmesi ve sigortasının olması gerektiğini söyleyen Can, ayrıca işletmelerin çok büyük yanlışlar yaparak çalıştıkları personele tazminat ödemek zorunda kaldığına işaret etti. Aylık ücreti geciktirmenin iş akdinin işçi lehine bozulmasına sebebiyet verdiğini söyleyen Can, bu hususlarda işletmelerin dikkatli olmasını beklediklerini söyledi. Yabancı Sermayeli şirketlerin de bu denetimlerde özellikle mercek altına alınacağını da hatırlatan Can, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın verdiği bilgilerin ve raporlarında çalışmalarında kendilerine yön vereceğini sözlerine ekledi.




Foto Galeri

İŞYERİ DENETİMLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI