EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ SATIŞI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden odamıza ulaşan yazıda ekmek ve ekmek çeşitlerinin nasıl satışa sunulacağı konusunda önemli bir bilgilendirme yapılmıştır.

Odamıza ulaşan yazıda şu görüşlere yer verilmiştir: “Çin’in Wuhan eyaletinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yerini tip koronavirüs (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirmektedir. Bu nedenle, halkımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını azaltmak amacıyla, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26. maddesinin 5. Fıkrası gereğince Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bazı tedbirler alınması uygun görülmüştür.’

Bu kapsamda: Piyasaya arz edilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.

1. Hazır ambalajlı olarak
  2. Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıdayla temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca yoktur.
  3. Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebine üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesi ne konularak tüketiciye arz edilebilecektir.

Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır”.

Tüm üyelerimize önemle duyurulur.