MERSİS PROJESİ İKİNCİ AŞAMASI 01/07/2015 TARİHİNDE BAŞLIYOR

3635

MERSİS PROJESİ İKİNCİ AŞAMASI 01/07/2015 TARİHİNDE BAŞLIYOR

01/07/2015 tarihinden itibaren kuruluş işlemleri ile birlikte diğer tüm değişiklik ve terk işlemlerinin başvuruları da Alanya Ticaret Sicili Müdürlüğünce MERSİS üzerinden alınmaya başlayacaktır.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi “MERSİS” projesi 29.07.2013 tarihinden itibaren Alanya Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde kullanıma açılmış olup, bu tarihten itibaren gerçek ve tüzel kişilere ait bütün kuruluş işlemleri, şube açılışı ve merkez nakli işlemleri ile kuruluşu MERSİS üzerinden yapılan bu firmaların her türlü değişiklik ve terk işlemleri de sistem üzerinden yapılmaktadır.

Müdürlüğümüz 01/07/2015 tarihinden itibaren kuruluş dışındaki diğer tüm değişiklik ve terk işlemlerinin başvurularını da MERSİS üzerinden almaya başlayacak olup, bu başvuruların yapılabilmesi için firma yetkililerinin e-imza sahibi olmaları ve bu süreçte olması muhtemel sıkıntıların yaşanmaması için üyelerimizin aşağıda belirtilen konulara dikkat ederek gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir;
1-27.01.2013 tarih ve 28541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 13 ncü maddesinde sicil işlemlerinin, MERSİS üzerinden gerçekleştirileceği ve buna ilişkin kayıtların bu sistemde tutulacağı hüküm altına alınmıştır. Kısa adı “MERSİS” olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi projesi, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, kuruluş,şube açılışı, merkez nakli, her türlü değişiklik ve terk işlemlerinin başvuruları için MERSİS uygulamasına, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sitesi www.gtb.gov.tr adresindeki “E-İşlemlersekmesinde yer alan “Uygulamalar” linkinden veya http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden erişilmekte olup, işlemlerin sorunsuz olarak yürütülebilmesi için kullandığınız tarayıcınızın Mozilla Firefox veya Google Chrome olması tavsiye edilmektedir.

2-MERSİS Numarası; MERSİS sistemi, veri tabanına kayıtlı bütün gerçek ve tüzel kişilere 16 basamaklı bir MERSİS numarası üretmekte olup, numaralandırma sistemi şirketlerde vergi numarası, gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası, gerçek kişi şubelerde ise vergi numarasını esas almaktadır.

Üyelerimiz MERSİS numaralarına; http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden giriş yaparak MERSİS, Şirket Sorgulama, “Firma Arama” dan unvan, vergi numarası veya ticaret sicil numarasından birisi ile Ticaret Sicili Müdürlüğünü seçerek ulaşabilirler.

3. MERSİS projesi, 29.07.2013 tarihinden itibaren Alanya Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde kullanıma açılmış olup, bu tarihten itibaren gerçek ve tüzel kişilere ait kuruluş, şube açılışı ve merkez nakli işlemleri ile kuruluşu MERSİS üzerinden yapılan bu firmaların her türlü değişiklik ve terk işlemleri de sistem üzerinden yapılmaktadır. 

Müdürlüğümüz 01/07/2015 tarihinden itibaren diğer her türlü değişiklik ve terk işlemlerinin başvurularını da MERSİS üzerinden alacak olup, elden işlem talepleri kabul edilmeyecektir.

4. Yeni kayıt ve şube açılış başvuruları http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresi üzerinden alınacak kullanıcı adı ve şifre ile; diğer her türlü değişiklik, terk ve merkez nakli başvuruları ise aynı adres üzerinden e-imza kullanılarak yapılmaktadır. Bu kapsamda gerçek ve tüzel kişi yetkililerinin 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamındaki nitelikli elektronik sertifikası (e-imza) almaları gerekmektedir. 

5. Şirket kuruluşu sırasında, Müdürlüğümüze Vergi Dairesinden alınmış potansiyel vergi numarasının ibraz edilmesi zorunludur.

6. Tür değişikliği tescil edildikten sonra, şirketin vergi numarası değişeceği için yeni vergi numarasının Müdürlüğümüze bildirilerek yeni MERSİS numarasının üretilmesi gerekmektedir.

7. E-imza sahibi gerçek ve tüzel kişi yetkililerinin, her türlü değişiklik, terk ve merkez nakli başvurularını sistem üzerinden yapabilmeleri için bu firmaların sicil dosyasında bulunan bütün kayıtlarının sisteme yüklenmiş olması gerekmektedir. Sicil dosyalarının sisteme yükleme çalışmalarına Ticaret Sicili Müdürlüğümüz tarafından devam edilmekte olup, başvuru sırasında firmaya ait kayıtların sisteme yüklenmediğinin tespit edilmesi halinde veri tabanında bu konudaki eksiliğin giderilmesi gerekmektedir. 

8. Dernek veya Vakıfların kuracakları iktisadi işletmelerin ticaret siciline kayıtları zorunlu olup, iktisadi işletmelerin kayıt başvurusu yapabilmeleri için öncelikle, Dernek veya Vakfın MERSİS sistemine tanıtılması gerekmektedir. Dernek veya Vakfın tam ünvanı, adresi ve vergi numarasının Müdürlüğümüze bildirilmesi halinde MERSİS numarası üretilecek olup, yetkililer üretilen bu MERSİS numarası ile başvurularını yapacaklardır. 

9. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin; şirket ortağı/yetkili/tüzel kişi temsilcisi ve işletme sahibi olması hallerinde, sistem üzerinden başvuru yapılabilmesi için öncelikle bu kişilerin sisteme tanıtılmasıgerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin sisteme tanıtılması, gerçek kişilere ait pasaport tercümesi fotokopisinin ibraz edilmesi halinde Ticaret Sicil Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin sisteme tanıtılması sırasında; ad soyad, uyruk, pasaport numarası, doğum yeri, doğum tarihi, vergi numarası ve adresinin, yabancı tüzel kişiler için ise; tüzel kişinin tam ünvanı, adresi ve vergi numarasının mutlaka bildirilmesi gerekmekte olup, yabancı uyruklu kişilerin, sisteme tanıtılan bilgilerinde meydana gelen her türlü değişiklikler için Müdürlüğümüze tekrar başvurulması gerekmektedir.

10. MERSİS ile ilgili her türlü bilgi için T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ÇAĞRI MERKEZİ (444 84 82) ni arayabilirsiniz.

11. MERSİS’ e Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sitesi www.gtb.gov.tr adresindeki “E-İşlemler sekmesinde yer alan “Uygulamalar” linkinden veya http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.

12. MERSİS uygulamaları hakkında tanıtım ve uygulama videolarına; http://mersis.gumrukticaret.gov.tr “Yardım Masası”, “Uygulama Videoları”, “Yardım Dokümanları” ulaşabilirsiniz.

13. E-imza firmalarını görmek için tıklayınız.

14. Ticaret Sicil Müdürlüğümüzden MERSİS hakkında bilgi alınabilecek personellerimiz; Afşin BAYIR : 512 16 97-121 Gülşah BARCIN : 512 16 97-122 Hatice Nilay BORA : 512 16 97-123 Suna ULUSOY : 512 16 97-124 MERSİS NEDİR?
“Bilgi Toplumu Strateji Belgesi ve Eylem Planı” Yüksek Planlama Kurulu tarafından 28.07.2006 tarih ve 26242 sayılı  Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Planda yer alan; 56 nolu eylem “Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi 16 nolu eylem “Çevrimiçi Şirket İşlemleri” projelerinin sorumluluğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na verilmiştir.
  Projelerin gerçekleştirilmesi için; 24.12.2008 tarihi itibariyle Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi Projesi, 10.08.2010 tarihi itibariyle de “Çevrimiçi Şirket İşlemlerinin Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi Projesi Entegrasyonu” ile yazılım alt yapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Türkiye genelinde 238 adet Ticaret Sicili Müdürlüğü bulunmakta olup bu sistem, 19.04.2010 tarihi itibariyle Mersin Ticaret Sicil Müdürlüğünde hizmete alınmıştır. 08.10.2010 tarihinde de her iki projenin birleştirilmesi ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi “MERSİS” adını almıştır. 
PROJENİN AMACI
Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir. Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir. Türkiye’de dört veri tabanı vardır: Kimlik bilgilerinin olduğu “Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS)“,  Adres bilgilerinin tutulduğu  “Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)“,  Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu “Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)“, Tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu “Merkezi Sicil Kayıt  Sistemi (MERSİS)“. Bu veri tabanlarının tamamlanması ile  üzerine e-Devlet uygulamalarının daha hızlı yapılabileceği kesindir. Projenin birinci aşamasında, ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlayan merkezi veri tabanı oluşturulmaktadır.