Foto Galeri

ALTSO KADIN GİRİŞİMCİLER FAKÜLTEDE SÖYLEŞİYE KATILDI

3645

KADIN GİRİŞİMCİLER ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU ALTSO Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri 30 Kasım 2010 günü A.Ü.Alanya İşletme Fakültesi’nde düzenlenen bir panele konuşmacı olarak katıldılar. Panelin oturum başkanlığını Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın yaptı. Panele öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği dikkat çekti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın, panelin açılış konuşmasında Kadın Girişimciler Kurulunun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kuruluş süreci, kurulma sebepleri ve işleyişi hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Yargın ülkemizde 81 ilin 79’unda kadın girişimciler kurullarının oluşturulduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin 75 milyon olan nüfusunun yarısını bayanların teşkil ettiğini buna karşın iş ve diğer birçok alanda kadınların çok fazla söz sahibi olmadığını vurguladı. Türkiye’de girişimci sayısının 1 Milyon 300 Bin olduğunu belirten yargın, bunun içinde kadınların payının 70 ile 80 bin arasında değiştiğini ve bu gerçekler nedeniyle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun gayretleri ile bu kurulların ülke genelinde oluşturulduğunu söyledi. Türkiye’nin yaş ortalamasının 28,5 olduğunu ve işsizlik oranının da tüm dünyada dalga dalga arttığı gibi ülkemizde de artış gösterdiğini belirten Yargın, bir amaçlarının da kadın girişimceler olarak ülkemizdeki işsizlik sorununa da katkı yapmak olduğunu söyledi. İşsizlik konusunda özellikle gençler ile buluşarak eğitsel çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yargın, Akdeniz Üniversitesi ve ona bağlı birimlerde sık sık bu tip söyleşilere katıldıklarını ifade etti. “GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN SERMAYE ÖNCELİKLİ DEĞİL”
Ülke ekonomisinin kalkınması ile girişimci sayısının artmasını doğru orantılı olarak değerlendiren Yargın, girişimci olmak için sanılanın aksine sermayeden önce, bilgi ve cesarete ihtiyaç olduğunu belirtti. Yargın dünyada kabul gören ve son dönemlerde moda akımlar arasına giren “İnovasyon” konusuna da değinerek, “İnavasyonun tam Türkçe karşılığı bulunmamakla birlikte biz buna kısaca yenilik veya fark yaratma diyoruz. Biraz önce de söylediğim üzere girişimci olmak için sermaye de lazım belki ama öncelikle bilgi ve cesaret sahibi olup fark yaratmak çok önemli. Bugün dünyada internet dünyasında bir “Google” gerçeği var. Bunu yapanların sermayesi yoktu. Daha sonra iş bununla da bitmedi. Sosyal paylaşım sitesi “Facebook” u kuranların da sermayesi yoktu. Bugün Facebook’un değeri 15 Milyar dolar… Facebook kuruldu ama farklı ve değişik yenilikler barındıran bir de “Twitter” çıktı. Bu da fark yaratmayı becerenlerin sermaye olmadan yaptıklarına bir örnekti. Bu örnekleri anlatmamın nedeni sizlerin girişimci olmanızın önünde engel olmadığıdır” dedi. “SİMİT SARAYA GİRDİ”
Ülkemizdeki yenilik ve fark yaratmaya ilişkin örnekleri verirken “Simit saraya girdi” diyen Yargın, düne kadar sokakta satılan simitin bugün “Simit Dünyası” adı altında Amerika’ya bile açıldığını, İstanbul İstiklal Caddesi’nde  en yüksek kirayı veren işletmenin de Simit sarayı olduğunu söyledi. Bu sayede Simit Sarayı’nın son yapılan araştırmada Mc Donaldslar ile yarışır hale geldiğini de belirten Yargın,  günümüzde artık tüm icatların yapıldığını ve artık başarılı olanların farklılıklar ve yeniliklerle belirli noktalara gelebildiğini vurguladı. “MEMURİYETTEN İSTİFA EDİP TİCARETE ATILDIM”
Yargın’ın konuşmasının ardından söz alan ALTSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Fatma Taşpınar ise, günümüzde yükseköğrenim gören gençlerin hedefleri arasında mezun olduktan sonra KPSS’ye girerek memur olmak olduğunu gözlemlediğini belirterek başladığı konuşmasında kendisinin 17 yaşında memur olduğunu bu arada yükseköğrenimini tamamladıktan 4 yıl sonra da hemen memuriyetten istifa ederek ticarete atıldığını söyledi. Memuriyetten istifa ettiğinde ailesinin şiddetle kendisine karşı çıktığını belirten Taşpınar, sanılanın aksine elindeki tek sermayenin de istifa ettiğinde aldığı son maaşı olduğunu söyledi. Daha sonra Alanya’da o dönem kreş ve anaokulu eksikliği olduğunu fark ettiğini belirten Taşpınar, borçlanarak bu işe girdiğini ve 17 senedir de bu sektörde bir bayan girişimci olarak yer aldığını dile getirdi. Taşpınar, memuriyetin bir garanti olarak görüldüğünü ama kendisinin istifa etmesi nedeniyle bir gün olsun pişmanlık duymadığını belirterek gençleri cesaretli olmaları konusunda uyardı. Yine kadın girişimcilerden Aynur Balta Yücelen de eşinin vefatı sonrası 17 yıl aradan sonra ticarete girdiğini ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösterdiğini dile getirirken, en büyük desteği dostları ve üniversite yaşına gelen iki çocuğundan gördüğünü söyledi.  Balta Yücelen, cesaret gösterildiği takdirde bilgi ile birlikte başarılamayacak işin olmadığına dikkat çekti. Diğer bir kadın girişimci Aynur Sipahioğlu ise İktisadi ve İdari Bilimler mezunu olmasına karşın bir dönem yaptığı bankacılığın ardından kendi işini kurduğunu ve bunu da severek yaptığını söylerken, tüm kadın girişimci üyelerinin ortak paydasının ticarete atılmak oluğunu sözlerine ekledi. Hayriye Sadullahoğlu Argun ise, Alanya’da 1970 lerde turizme pansiyonculuk ile başlayan ailesi sayesinde kendisini çocuk yaşta turizmin içinde bulduğunu söyledi. Argun, üniversiteyi bitirdikten sonra turizm ve ardından marketing üzerine sertifika aldığını ve 98 yılında 2 bloklu apart oteli o dönemde çeşitli banka kredileri ile geliştirdiklerini ve bugün 4 yıldız ayarında bir apart otele sahip olduklarını söyledi. Kadın girişimciler öğleden sonra aynı paneli ALTSO Meslek Yüksek Okulu’ndaki öğrencilere yönelik olarak da düzenlediler 




Foto Galeri

ALTSO KADIN GİRİŞİMCİLER FAKÜLTEDE SÖYLEŞİYE KATILDI