ODAMIZIN AKADEMİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR Odamız Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Metin Atalay başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda odamızın geçtiğimiz ay yaptığı faaliyetlerin görüşülmesinin ardından, Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) öğrenciler tarafından hazırlanan Alanya Kümeleşme Projesi ve Alanya Deniz Kapıları Yatırım ve Stratejik Planlama Projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verildi.
Odamız Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Metin Atalay başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda odamızın geçtiğimiz ay yaptığı faaliyetlerin görüşülmesinin ardından, ODTÜ’lü öğrenciler tarafından hazırlanan Alanya Kümeleşme Projesi ve Alanya Deniz Kapıları Yatırım ve Stratejik Planlama Projeleri hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Projeler açıklanmadan önce Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Taç, meclis üyelerine, odanın geçtiğimiz ay yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Taç, yabancılara mülk satışı ile ilgili gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını ve Alanya’daki sektörün de ivme kazanacağını belirtti. Taç, 17 bin 871 yabancının ilçede mülk aldığını ifade ederek, toplamda 115.993.600 metrekarelik alanın yabancıların kullanımında olduğunu ifade etti. Kerim Taç, bu konuda uzun vadede herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını da vurguladı. AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak’ın katılımıyla geçtiğimiz ay Kalkınma Ajansları’nın çalışma alanlarıyla ilgili bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda, bu ajansların bölgeye büyük faydalar sağlayacağı görüşüne varıldığını açıkladı. Taç, Alanya, Anamur ve Sarıveliler gibi ilçelerin bu ajanslar kanalıyla birlikte örgütlenerek, çalışma yapılabileceğini vurguladı.
Taç, 16 Aralık 2007 tarihinde temeli atılan ALTSO Meslek Yüksek Okulu’nun da inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek inşaatın yüzde 70’inin tamamlandığını söyledi. Taç, tüm bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Odanın Akreditasyon belgesi yenileme denetiminin de başarılı geçitğini ayrıca geçtiğimiz ay TSE denetmenlerinin de Kalite yönetimi bakımından odayı denetlediklerini vurgulayan Taç, “Odamız tüm bu denetimlerden başarıyla geçmiş ve çalışmalarını da aynı sistemle sürdürmektedir. Ayrıca geçtiğimiz ay gelen Bakanlık denetimlerinden de odamız başarı ile çıkmıştır” şeklinde konuştu. Taç son olarak, esnafların NACE sistemi ile kodlandığını ve 24 meslek gurubu altında alt gruplar oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Son Sınıf Öğrencileri Berk Orbay, Cansu İşgüder, Serkan Özpamukçu, Sinem Süzer ve Berkim Ataş’ın, ODTÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erol Sayın‘ın rehberliğinde hazırladığı iki proje de katılımcılara anlatıldı. Alanya Kümeleşme Projesi hakkında bilgi veren öğrenciler, projenin amacını şöyle özetledi: “İlçede bulunan firma ve kuruluşların ortak paydada buluştuğu ilişkiler ağı olan Alanya Kümeleşme Projesi, kısa, orta ve uzun vadede gelirlerin artırılmasını amaçlıyor. Bunun için öncelikle, Alanya’nın önemli sorunlarını belirledik. Alanya’nın turizm gelirlerinin düştüğü ve turist profilinin de giderek kötüleştiği tespit edildi. Bunun nedenlerinin başında, “Yıkıcı Rekabet” geliyor. Oysa fiyat kırmak yerine, farklılık yaratarak, birleşerek bu gelirler artabilir. Birleşme kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar. Proje hayata geçtiğinde, ilçede verimliliğin arttığı, maliyetin azaldığı ve teşvik alımının kolaylaştığı görülecektir.” İkinci proje olan Alanya Deniz Kapıları Yatırım ve Strateji Palanlaması Projesi de Alanya’nın denizden elde ettiği gelirleri ve çalışmaları önceden planlayarak önünü daha iyi görebilme ve maliyet, gelir ve gider hesaplarını daha doğru bir şekilde yapılmasını sağlıyor. ODTÜ’lü öğrenciler bunun için geliştirdikleri bir yazılımı Odamız Meclis Üyeleri’ne anlattı. Kullanılan sistemle 10-15 ya da 20 yıl sonrasının maliyetlerini hesaplanabileceğini belirten öğrenciler, bunun için uygulanması gereken yöntemin, limanlarda enflasyon üzerinde artış ya da belirli zamanlarda belirli oranlarda artış üzerinden hesaplanması olduğunu ifade etti.