Foto Galeri

ALANYA KÜLTÜR VE TURİZM KALKINMA PROJESİ SUNUMU YAPILDI

4586

KURTCEPHE: “BU PROJE ÇOK ÜLKEDE ALANYA’NIN ADINDAN SÖZ ETTİRİR”
Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Çevresi Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği ve Odamız işbirliğinde; Akdeniz Üniversitesi tarafından hazırlanan “Alanya Kültür ve Turizm Kalkınma Seferberliği Projesi”, Odamız Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

  Toplantıda konuşan A.Ü. Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “”Alanya’nın en kısa zamanda dünyada adından en çok söz ettiren bir coğrafya haline geleceğine inanıyorum” dedi.

Toplantıya, A.Ü. Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, aynı üniversiteden bazı öğretim üyeleri, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Oda Başkanımız Kerim Aydoğan, yine odamız yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile Alanyalı iş adamları katıldı. Toplantıda ayrıca yine Odamız tarafından desteklenen ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşen ‘’Teknoloji ve Tasarım Dersi Hizmet İçi Eğitim Programları Devamlı İşbirliği Çalıştayı’’ için Alanya da bulunan konuklar da hazır bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Aydoğan, projenin, uygulanması halinde Alanya’nın kaderinin değişeceğini ve ilçenin gerçek bir dünya şehri olacağını söyledi. ALTSO olarak, Alanya’nın yol haritasının belirlenmesi için belediye ve üniversitenin desteğini alarak böyle bir çalışmaya öncülük ettiklerini belirten Aydoğan, ”Projeyi hazırladık ve şimdi sizlerin beğenisine sunacağız. Uygulanması halinde Alanya’da çok şeyin değişeceğine inanıyorum. Ama uygulanıp uygulanmaması konusunda kararı biz veremeyiz. Kararı Alanya verecek” dedi.
Aydoğan: ‘’Alanya’nın bu gün geldiği noktada, her kesimden insanın yeni bir sinerjiye yeni bir çıkışa ve kısaca yeniden top yekün bir seferberliğe ihtiyacı olduğunu görmekteyiz. İşte ALTSO olarak da tüm bu gelişmeler karşısında çaresiz beklemek ve sadece karamsar tablolar çizerek olumsuzluğa odaklanmak yerine bir şeyler yapmak gerektiğini düşündük. Yaptığımız çalışma ve girişimlerle bölgemizin gelecek yıllarda önünü açacak çalışmaları gündeme taşımaya ve bu çalışmaları gücümüz yettiğince gerçekleştirmeye gayret etmekteyiz. Bu çalışmalarda da gördüğümüz bazı temel projelerin hayata geçirilmesi halinde Alanya’nın önünün açık olduğudur. Bu nedenle oda olarak Alanya Kaymakamlığı’nın destekleri ile Alanya Belediyesi, Alanya Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve odamız işbirliğinde akademik ve bilimsel düzeyde Alanya’nın ufkunu açacak, adeta yeniden doğuşunu sağlayacak böyle bir projenin hazırlığına başladık.  Yaklaşık dokuz ay önce gündeme gelen ve beş aydır fiilen devam eden çalışmalarda değerli hocalarımız gece ve gündüz hiç şikayet etmeden çalıştılar. Bu süre içinde kentin geleceğine damga vuracak kentin imajını yeniden yükseltecek değerler araştırılmış ve Alanya’nın 2010 yılından 2020 yılına kadar devam edecek bir gelişim projesi modeli ortaya çıkmıştır. Bunların hemen oluvermesi ya da tamamlanmasından çok, amacımız kentin önüne yeni bir umudun yeni bir vizyonun ve bir hayalin konulmasıdır.Ben Bu projeye destek veren başta Sayın rektörümüz Prf Dr. İsrafil KURTCEPHE ve şahsında tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum’’ dedi. Daha Sonra A.Ü. Öğretim Görevlisi Esma CİVCİR tarafından projenin sunumu yapıldı.
PROJENİN TANITIMINA İLGİ BÜYÜKTÜ

Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, öğretim görevlisi Esma Civcir, Alanya Kültür ve Turizm Kalkınma Seferberliği Projesi hakkında bilgi verdi. Projeyi slayt göstersi eşliğinde anlatan Civcir şunları söyledi:
”Proje, Kaymakamlık, Belediye ve ALTSO’nun gereksinim duyduğu konularda ve turizm sektöründe üst düzey yöneticilerden esnafa kadar genis bir kesimi kapsayacak sekilde, üniversitenin bilimsel ve sanatsal katkısı ile Alanya’da kültür, sanat ve eğitim programları gerçeklestirmek, bu amaçla projeler hazırlamak ve uygulamak, üniversitenin bilimsel ve sanatsal katkısı ile Alanya’da çağın gereksinimlerine uygun bir turizm alt ve üst yapısı oluşturarak toplam kaliteyi yükseltmek, kent kimliğinin yenilenmesinden, kent mobilyaları tasarımına, kent peyzajına kadar Alanya’ya yeni bir çehre kazandırmak, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden uluslararası iliskileri gelistirmek, Alanya’da kent müzesi, çesitli arastırma merkezleri kurmaktır. Bütün bu çalısmalar, Alanya Kültür ve Turizm Kalkınma Seferberliği projesi kapsamında yürütülecektir” dedi.
ALANYA’NIN SELÇUKLU KİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARTILACAK
Alanya’nın tarihsel zenginliklerini kentsel dokuya taşımak amacıyla hazırladıkları bir takım projeleri de gösterime sunan Civcir, özellikle Alaaddin Keykubat’ı tasvir eden  “Çift Başlı Kartal” ve Selçukluların meşhur 8 Köşeli Yıldızı ile yine o dönemlerde bazı hükümdarları tasvir eden Aslan kafası ve benzeri figürlerin kent mobilyaları hazırlanırken kullanılması gerektiğini söyledi. Civcir, bazı figürlerin şehrin sembolü logolarda da kullanılmasının önemine dikkat çekerek, “Dünya Turizm Örgütü’ne göre turistlerin %37’si kültür amaçlı seyahat etmektedir. Kullandığınız logodaki figürlerin zengin tarihinizi yansıtması gerekir” diye konuştu.
Proje içinde yer alan Kent Müzesi, Uygarlıklar Tarihi Müzesi, Yörük Müzesi, Kentsel Tasarımlar,  Kurumsal Kimlik Çalışmaları, Araştırma Enstitüleri, Kültür Sanat Etkinlikleri ile ilgili projeler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
 
”ALANYA’NIN EN KISA ZAMANDA DÜNYADA ADINDAN EN ÇOK SÖZ ETİREN BİR COĞRAFYA HALİNE GELECEĞİNE İNANIYORUM”

A.Ü Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, sunumun ardından yaptığı konuşmada, hazırlanan projenin, Alanya için çok önemli bir şans olduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi olarak projeye büyük destek verdiklerini anlatan Kurtcephe, 9 ay önce planlanan bu çalışmanın 5 ayda tamamlandığını kaydetti. Kurtcephe, hazırlanan projede, altyapıdan kültürel eserlere kadar her şeyin planlandığını vurguladı. Alanya’nın, doğal güzelliklerinin yanı sıra görkemli bir kültürel yapıya sahip olduğunu da anlatan Kurtcephe, ”Alanya’nın en kısa zamanda dünyada adından en çok söz ettiren bir coğrafya haline geleceğine inanıyorum” dedi. Alanya’da bir vakıf üniversitesi kurulmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve önemli aşama kaydedildiğini dile getiren Kurtcephe, ilerleyen zamanlarda bir devlet üniversitesi kurulması dileğinde de bulunarak, ”Çok kısa zaman içerisinde Alaiye Üniversitesi’nin kurulduğunu hep birlikte göreceğimizi tahmin ediyorum” diye konuştu. Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Alanya’da mühendislik fakültesi kurulması için çalışma yaptıklarını, bunun kararını üniversite senatosunda alacaklarını da söyledi.   Sunumun ardından Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, A.Ü Rektöre Kurtcephe, ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, projenin hayata geçirilmesi için işbirliği protokolü imzaladı. Almanya’da bulunduğu için toplantıya katılmayan Alanya Belediye Başkanı ve Alanya Çevresi Turizmi Gelistirme ve Altyapı İşletme Birliği (ALTAB) Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun, projeyi önceden imzaladığı bildirildi.




Foto Galeri

ALANYA KÜLTÜR VE TURİZM KALKINMA PROJESİ SUNUMU YAPILDI