Foto Galeri

KAMU İHALE KANUNU UYGULAMALARI ANLATILDI

4296

“YAKIN GELECEKTE TÜM İHALELER İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILACAK” ALTSO tarafından üyelerinin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacı ile düzenlenen eğitim programları ‘Kamu İhale Kanunu ’  adlı seminer devam etti. Seminerde önemle vurgulanan konu ise yakın gelecekte tüm ihale işlemlerinin internet üzerinden yapılacağıydı.

06 Kasım 2010 Cumartesi günü gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Gelir İdaresi Başkanlığı İhale İşlemleri Müdürü Alattin Üşenmez katıldı. Üşenmez birbirinden önemli bilgiler verdi. Kamu İhale Kanunu’nda son yapılan değişikliklerle her şeyden önce yetişmiş personel sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çeken Üşenmez, bilgisayar kullanımının yanı sıra mevzuat bilgisi yüksek personelin yeni dönemde çok önem kazandığını dile getirdi. Kamu ihalelerine katılacak firmalar ile ilgili personelleri ile yine kamu kurumlarının konu ile ilgili personellerinin Kamu İhale Kanunu ve uygulaması ile ilgili usul ve esaslar ile değişen yeni mevzuat konusunda bilgi sahibi olmaları amacı ile düzenlenen seminerde ağırlıklı olarak EKAP (Elektoronik Kamu Satınalma Platformu) konusu işlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı İhale İşlemleri Müdürü Alattin Üşenmez, “Ekap: Kamu İhale Kurumu tarafından Hazırlanan bir elektronik ortamdır. Adından da anlaşılabileceği gibi Elektronik Kamu Alımları Platformu, İşleyişi KBS,YBS ve E Bildirge gibi olacak ve KİK le sözleşme yapma zorunluluğu bulunan, kamuda İhale veya doğrudan temin yoluyla yapılan tüm mal ve hizmet alımları bu sisteme kaydedilecek  ihale yoluyla yapılacak mal ve hizmet alımlarına ilişkin tip idari şartname sözleşme ve standart formlar sistem tarafında oluşturulacak” dedi. Üşenmez, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafında hazırlanan EKAP (Elektoronik Kamu Satınalma Platformu) 01Eylül 2010 tarihinde devreye girdiğini söyledi. Üşenmez, “Doğrudan Alımlar dahil olmak üzere tüm satın almalar ve ihaleller EKAP üzerinde yapılacağından bütün harcama birimlerinin https://ekap.kik.gov.tr/ekap/Yetki/IdareKaydi.aspx  Linkinden gerekli protokolü doldurup çıktısını aldıktan sonra bir sureti kuruluşta kalacak ve bir sureti harcama yetkilisi tarafından imzalanıp ve mühürlendikten sonra KİK göndermeleri gerekmektedir” diye konuştu. “Doğrudan temin yoluyla yapılacak alımlarda bu sisteme kaydedilme zorunluluğu bulunmaktadır, bu nedenle 5018 sayılı kanuna göre ödenek tahsis edilen tüm harcama birimleri KİK le sözleşme yapmak zorunluluğu bulunmaktadır,  01 Eylül 2010 tarihine kadar şifrelerini almaları gerekir” diyen Üşenmez, “Tabi sistem beraberinde bazı kolaylıklar ve zorluklarda getirecektir Bunlarda bazıları ihale süreçleri daha düzgün takip edebilme, idari şartnamaler daha anlaşılabilir olacak , zorlukları ise diğer sistemlerde olduğu gibi kullanım zorluğu olacak” şeklinde konuştu.. YAKIN ZAMANDA TÜM ALIMLAR İNTERNET ORTAMINDA YAPILACAK
“Bu sistemle atılan bu adım aslında ilk adımdır, devamında tüm ihaleler ve diğer alımların tamamı internet ortamında yapılması hedeflemektedir” diyen Üşenmez,  “Bu nedenle hem mevzuat bilgisi hem de bilgisayar kullanımında bilgiye sahip personelin  yetişmesi gerekmektedir. Teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiği bir zamanda kamuda yapılan tüm işlerde,  sadece mevzuat bilgisi tek başına işe yaramayacağı açıkca belli olmuştur. Bu nedenle iyi bir personel mevzuat bilgisiyle teknoloji bilgisini birleştirme becerisine sahip olmak zorundadır. Harcama birimlerinin mevcut personelini başta bilgisayar olmak üzere Muhasebe, Satınalma ve Sosyal Güvenlik konularında yetiştirmeleri gerekmektedir. Yapılan çalışmaları göz önünde bulundurduğumuzda kısa zamanda muhasebe birimlerinin yaptığı bir çok işi de harcama birimleri yapması gerekecek” diye sözlerini tamamladı. Üşenmez toplantıda ayrıca, EKAP’a Gerçek ve Tüzel Kişilerin Kayıt Süreci, EKAP Protokollerinin Yapılması, EKAP Kayıt Süreci (Onay İşlemi), Protokol Ekinde Gönderilecek Belgeler, Protokolü Kimler İmzalamalı, Platform sorumlusu, Gerçek ve Tüzel Kişiler İçin Güvenli Elektronik İmza Teminin Gerekliliği konularında bilgiler verdi.  




Foto Galeri